Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τα λάθη του ΔΝΤ και οι ευθύνες για την είσοδο στο Μνημόνιο δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα


Την ώρα που στο εσωτερικό ασχολούμαστε με τους «σκυλοκαυγάδες» των κομμάτων για τις κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις, τη βία και την τρομοκρατία σε δεύτερο πλάνο περνάνε οι αποκαλύψεις και οι παραδοχές στελεχών του ΔΝΤ για όσα έκαναν σε αυτήν τη χώρα. Η κυβέρνηση αμήχανη δεν παίρνει θέση, η αντιπολίτευση παίζει το γνωστό παιχνίδι των εντυπώσεων και τα ΜΜΕ ασχολούνται με τις ατάκες του Γεωργιάδη και της Κωνσταντοπούλου.    

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, παραδέχθηκε ξανά ότι η έκθεση Μπλανσάρ που κάνει λόγο για λάθος στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας μας, ισχύει! 

Από την άλλη ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολ. Γκρίμσον αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε η χώρα του  να ξεπεράσει την οικονομική κρίση  σε συνέντευξή του στην DW. 

Η Ισλανδία ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Πολλοί ήταν αυτοί που εκτιμούσαν πως η κατάστασή της ήταν χειρότερη ακόμα και από της Ελλάδας. Σήμερα κοντά πέντε χρόνια μετά η οικονομία της αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργίαμειώνεται.

Σύμφωνα με τον Όλαφουρ Γκρίμσον, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης. «Κατ` αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία.   

Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης». 

Στην Ελλάδα κανένας δεν ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα αλλά με τα κουτσομπολιά, τους βουλευτές που σπάνε τα δάχτυλα τους από την πυγμή που θέλουν να δείξουν στα έδρανα της βουλής.  

Οι αποκαλύψεις με τις απανωτές παραδοχές του ΔΝΤ για «λάθος» στο πρόγραμμα λιτότητας, σημαίνουν κάτι για την κυβέρνηση; 

Για τους Έλληνες σημαίνουν πολλά. Να μην δεχθούν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Το ΔΝΤ εκτός από τα δικά του λάθη αποκαλύπτει και τον ρόλο των Ευρωπαίων αλλά και των Ελληνικών κυβερνήσεων. 
Μήπως έφτασε η ώρα για τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας; 

Μήπως θα έπρεπε να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου στη βάση των λαθών που παραδέχονται τα στελέχη του ΔΝΤ

Μήπως θα έπρεπε τώρα να γίνει η εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο

Μήπως η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει οικονομική αποζημίωση από το ΔΝΤ για τα λάθη του;   

Η συγνώμη και η συμπάθεια δεν λένε τίποτα στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, που εξαφανίζεται μέσα από την εφαρμογή των μνημονίων.  

Το ΔΝΤ ομολόγησε ότι δεν είχε αποτιμήσει τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ύφεση. 

Ήταν λάθος η σκοπιμότητα; Πως είναι δυνατόν να έχουν διαπράξει τέτοιο ολέθριο σφάλμα, την ώρα που σε όλον τον κόσμο υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν για την ύφεση; 

Μπορούν να εξηγήσουν αυτό το λάθος στο 1,5 εκατ. άνεργους και στην κατεστραμμένη μεσαία τάξη; 
Με μία συγνώμη κλείνουν οι λογαριασμοί; 

Δεν υπάρχουν πλέον, αντοχές στην κοινωνία, το  φορολογικό τσουνάμι των τελευταίων ετών έχει «πνίξει» τους έλληνες πολίτες. Η φοροδοτική ικανότητα της πλειονότητας των φορολογουμένων έχει  εξαντληθεί. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν μετατραπεί σε ζόμπι ενώ οι άνεργοι σπρώχνονται στο περιθώριο. 

Αρκετοί υπουργοί ζουν στον κόσμο τους και δεν μπορούν ανταποκριθούν. 

Τα ψέματα τελειώσανε, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. 

Ο πρωθυπουργός σε αυτήν κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, με την κοινωνία να βράζει και μπροστά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. 

Να μην επιτρέπει, πλέον, στον κ. Στουρνάρα να εκτελεί εντολές των δανειστών, να σταματήσει την δουλικότητα και να αρχίσει να διεκδικεί. 

Είναι πλέον επιβεβλημένο να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. 

Είναι δέσμευση και υποχρέωση του Αντώνη Σαμαρά να γίνει η εξεταστική για το μνημόνιο. 

Είναι η ώρα των αποφάσεων.    

Νίκος Παναγιωτόπουλος   


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου