Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς και Μέρκελ για… μετά το Μνημόνιο. “Προεδρία ελπίδας για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Antonis-Samaras-Angela-Merkel
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έχει την πρόσθετη σημειολογία της επιστροφής του “μεγάλου αφεντικού” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ φυσικά δεν έλειψε ποτέ από κοντά μας, ούτε από την ηγεσία της Ευρώπης, πλέον ωστόσο έχει και τη θεσμική επικύρωση της επανεκλογής της στην Καγκελαρία, ώστε να συνομιλεί με κάθε ενδιαφερόμενο για την “επόμενη μέρα”.

Σε αυτή τη συζήτηση, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα που σε μερικές μέρες θα ξεκινήσει να ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2014, το εξάμηνο της μεγάλης επιστροφής στην… κανονικότητα, όπως προσδοκά η Αθήνα ότι θα συμβεί στον επίλογό του. Τότε που θα λήγει το Μνημόνιο, και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις αρχικά για μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που θα το καταστήσει πρακτικά βιώσιμο, και στη συνέχεια για την επιστροφή της στις αγορές, ώστε να δανείζεται απευθείας και μόνη της. Χωρίς… προαπαιτούμενα.
Κάπως έτσι, το τετ-α-τετ που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και της σύσκεψης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα προηγηθεί, αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Ο Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος έχουν καταφέρει να καθιερώσουν μια σχέση “εγκάρδιας συνεννόησης”, από τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σκέψεις περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής εξόδου από την κρίση που υλοποιεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο Αντώνης Σαμαράς, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.
Ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν την ευκαιρία να επικαιροποιήσουν τις πρόσφατες συζητήσεις τους. Για το πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, για την Ελληνική Προεδρία, για την Ευρώπη που έρχεται, για την Ελλάδα μετά και πέρα από το Μνημόνιο.
Η κοινή λογική μάλιστα υπονοεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα είναι εφεξής περισσότερο “Ευρωπαία”, έχοντας ως ανομολόγητη προσωπική ατζέντα τη μελλοντική μετάβασή της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρώτα θα έχουν αλλάξει οι Συνθήκες, και η εκλογή θα προκύπτει απευθείας από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Εκείνες δηλαδή που έμαθαν να… αποστρέφονται την πολιτικό που γεννήθηκε στη λάθος πλευρά του Τείχους, δεν μπορούν ωστόσο να μην αναγνωρίσουν ότι είναι η τελευταία των ηγετών, σε μια Ευρώπη που θυμίζει “παιδική χαρά”.
Στα… αμιγώς της Συνόδου τώρα, προσερχόμενος ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε τα εξής: “Η Ελληνική Προεδρία ξεκινάει με μια θετική καταγραφή. Με ένα πρωτογενές πλεόνασμα και με μια διαφαινόμενη ανάκαμψη.
Η Ελληνική Προεδρία θα είναι προεδρία ελπίδας. Ελπίδα για περισσότερη Ευρώπη. Ελπίδα για καλύτερη Ευρώπη. Καλά Χριστούγεννα”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου