Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παπαγαλία τις ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών

adonis2
Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Άδωνη Γεωργιάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα φάρμακα.
Κλιμακώνεται η σύγκρουση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα πριν την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση για διαπλοκή με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, λέγοντας πως ο διευθυντής του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, έχει παραδεχθεί «πως έχουν ανοίξει νταραβέρι» με τις φαρμακοβιομηχανίες.
Υπαινίχθηκε μάλιστα κρυφές συναλλαγές μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των φαρμακοβιομηχανιών, κάνοντας λόγο για συναλλαγές και «κάτω από το τραπέζι».
«Σας πιάσαμε στα πράσα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Κυρίτση από την εφημερίδα «Αυγή».
«Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.
Για «στοιχείο υποκρισίας» στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας πως η παρέμβαση που γίνεται στις τιμές μέσω της επίμαχης τροπολογίας είναι «επιλεκτική» και αφορά «πρωτίστως τα γενόσημα», υπό τις πιέσεις και της Ευρώπης.
Επίσης ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων αλλά και την ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους προς όφελος του καταναλωτή. Σημείωσε πως η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά αγγίζει μόλις το 20% των συνολικών πωλήσεων, αντιστοιχώντας παράλληλα στο 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.
Η εν λόγω αναλογία 1 προς 1, συνέχισε, είναι σαφώς δυσμενέστερη για τον πολίτη σε σχέση με την αναλογία που επικρατεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα γενόσημα αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πωλούμενων φαρμάκων, αλλά αναλογικά αντιστοιχούν σε σαφώς μικρότερο μέρος της δαπάνης.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν μεταξύ των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου