Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μηλιός: Πρόθεσή μας να επαναπροσληφθούν όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

milios-syriza-660
Πρόθεση μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να επαναπροσληφθούν όλοι όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τη δήλωση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους.

«Θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις. Η πρόθεσή μας είναι να επαναπροσληφθούν διότι έχουμε ένα πολύ κακό δημόσιο που απαιτεί αναδιάρθρωση και χρειαζόμαστε ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, υγείας, παιδείας κλπ» τονίζει ο Γιάννης Μηλιός.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα σταματήσει τις περικοπές μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και θα δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για όλους εκείνους που έχουν τεθεί στο περιθώριο από τις πολιτικές της λιτότητας» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τα εισοδήματα στο επίπεδο που βρισκόντουσαν το 2009, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να επαναφέρουμε τα κατώτατα εισοδήματα, δηλαδή τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Αυτή είναι η κατάργηση του μνημονίου».
Ερωτηθείς για το «κοστολόγιο» των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηλιός τονίζει:
«Δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες, αλλά λέμε αντίθετα το αυτονόητο: Ότι χρειαζόμαστε δημόσια νοσοκομεία, ένα πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας που να σταματήσει τη λιτότητα και να πάμε σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης» σημειώνει ο κ. Μηλιός.
Αναφερόμενος στην πολιτική της Γερμανίας και της ΕΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «θέλουν να συνδέσουν με ένα τρίτο μνημόνιο αυτή τη χρηματοδότηση. Εμείς λέμε ότι έτσι θα συνεχίσει ο κύκλος της ύφεσης και της υπερχρέωσης -ένας φαύλος κύκλος που ευνοεί μόνο μια μικρή ολιγαρχία μέσω της δραματικής αναδιανομής εισοδήματος και εξουσίας. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να το αντέξει αυτό άρα πρέπει η κατάσταση να αλλάξει».
Σχετικά με την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες ο Γ. Μηλιός υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές. Επομένως δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός να κάνει κάποια διαπραγμάτευση».
Η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
-Κύριε Μηλιέ, ποικίλες οι αντιδράσεις από τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Σας κατηγορούν πολλοί σήμερα ότι τάζετε στους πάντες τα πάντα. Έχετε κοστολογήσει τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα;
-Η ερώτηση αυτή ετέθη και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον κ. Τσίπρα και η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: Δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες, αλλά λέμε αντίθετα το αυτονόητο: Ότι χρειαζόμαστε δημόσια νοσοκομεία, ένα πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, χρειαζόμαστε μια αλλαγή πορείας που να σταματήσει τη λιτότητα και να πάμε σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης.
-Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο λαός θα καταργήσει με την ψήφο του το Μνημόνιο. Μιλάμε για μoνομερή καταγγελία του Μνημονίου με ένα άρθρο στη Βουλή;
-Το μνημόνιο είναι το παράρτημα σε μια δανειακή σύμβαση και περιλαμβάνει τα μέτρα της λιτότητας που αποτελούν το πρόγραμμα της ελληνικής ολιγαρχίας την οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, και στο παρελθόν οι κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους κλπ.
Η πολιτική αυτή θα σταματήσει και έχουμε εξηγήσει πως. Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε τα εισοδήματα στο επίπεδο που βρισκόντουσαν το 2009, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να επαναφέρουμε τα κατώτατα εισοδήματα, δηλαδή τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για όλους εκείνους που έχουν τεθεί στο περιθώριο από τις πολιτικές της λιτότητας. Αυτή είναι η κατάργηση του μνημονίου. Αυτή είναι η απόφαση που θα λάβει ο λαός υπερψηφίζοντας το πρόγραμμά μας. Από εκεί και πέρα τίθεται ένα θέμα με τη δανειακή σύμβαση. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό το θεωρούν όλα τα έγκυρα ινστιτούτα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και όχι μόνο εμείς. Έχει αρχίσει για δικούς του λόγους να το λέει και το ΔΝΤ. Το χρέος αυξήθηκε παρά το κούρεμα και εκτινάχτηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επομένως χρειαζόμαστε μια ρύθμιση και μάλιστα ευρωπαϊκή εφόσον το θέμα του χρέους είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο της Ελλάδας.
-Προφανώς κ. Μηλιέ μια ρύθμιση σε συνεννόηση με τους εταίρους και όχι μονομερώς…
-Σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Πρέπει οι εταίροι να καταλάβουν αυτό που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2013 και προκάλεσε έκπληξη σε όσους δεν ήταν ενημερωμένοι: Ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει εκ νέου το ελληνικό χρέος γιατί είναι μη βιώσιμο. Επομένως δεν είναι μια πολιτική που προστατεύει τους ευρωπαίους φορολογούμενους αλλά δημιουργεί μια κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντάισενμπλουμ ότι απαιτείται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου. Θέλουν να συνδέσουν με ένα τρίτο μνημόνιο αυτή τη χρηματοδότηση. Εμείς λέμε ότι έτσι θα συνεχίσει της ύφεσης και της υπερχρέωσης -ένας φαύλος κύκλος που ευνοεί μόνο μια μικρή ολιγαρχία μέσω της δραματικής αναδιανομής εισοδήματος και εξουσίας. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να το αντέξει αυτό άρα πρέπει η κατάσταση να αλλάξει.
-Κύριε Μηλιέ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να καταστήσει σαφές ότι «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι η μη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κοινωνία, αλλά και η κυβέρνηση δεν αντέχουν άλλο. Μπορεί να πείσει τους εταίρους;
-Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βρίσκονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού με τους δανειστές. Είναι μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ που έχουν ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου και εξουσίας, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών σε κοινωνίες που θυμίζουν περισσότερο εκείνες της νοτιοανατολικής Ασίας ή της νότιας Αμερικής με περιθωριοποίηση μεγάλης μερίδας του λαού αρκεί να στηρίζονται οι εξουσίες και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Επομένως δεν περιμένουμε ο πρωθυπουργός να κάνει κάποια διαπραγμάτευση. Επικοινωνιακά θα τους πει ότι αυτά τα μέτρα δεν γίνονται αποδεκτά από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα πρέπει να βρούμε τρόπους και χρόνους να τα περάσουμε έτσι ώστε να δοθεί κατά το δυνατόν περισσότερη ζωή σε αυτή την κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι όμως πολύ αδυσώπητα και πάρα πολύ γρήγορα θα φανεί ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει αν θέλει πίσω τη ζωή του. Εννοώ ένα επίπεδο διαβίωσης με τα χαρακτηριστικά που έχει η χώρα, με τις δεξιότητες που έχουν οι έλληνες εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που θέλουν να περισώσουν την κοινωνική συνοχή της χώρας.
-Κύριε Μηλιέ, τι σημαίνει η δήλωση Τσίπρα ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους. Θα επαναπροσληφθούν όλοι όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα;
-Θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις. Η πρόθεσή μας είναι να επαναπροσληφθούν διότι έχουμε ένα πολύ κακό δημόσιο που απαιτεί αναδιάρθρωση, το οποίο ανέκαθεν περιγράφαμε ότι ευνοεί την ευνοιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτό το δημόσιο γίνεται χειρότερο με την ανασφάλεια των εργαζομένων, με τη λογική ότι αλλαγή σημαίνει απολύσεις, την βραχυκύκλωση των υπηρεσιών μέσα από στρατιές συμβούλων που αναλαμβάνουν το έργο το οποίο θα έπρεπε να εκτελούσαν οι υπηρεσίες και όταν καταστρέφονται εκείνοι οι τομείς που έχουν να κάνουν με την αναπαραγωγή της κοινωνίας, με την αναπαραγωγή της δυνατότητας των εργαζομένων, των ανέργων, των ηλικιωμένων να ζήσουν αξιοπρεπώς. Επομένως χρειαζόμαστε ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας, υγείας, παιδείας κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου