Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι είναι οι 100.000 αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ

Τζιχαντιστές και ισλαμιστές μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων αποτελούν το ήμισυ περίπου των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται στη Συρία, σύμφωνα με αποσπάσματα μελέτης του βρετανικού ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη αυτή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, υπολογίζει σε περίπου 100.000 τους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι μαχητές αυτοί έχουν χωριστεί σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος, πριν από δυόμιση χρόνια.

Εμπειρογνώμονες του IHS Jane's, σημειώνει το ΑΜΠΕ, εκτιμούν ότι περίπου 10.000 από αυτούς είναι τζιχαντιστές που μάχονται στους κόλπους οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και 30.000 με 35.000 είναι ισλαμιστές, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

«Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από οργανώσεις που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη για τον πόλεμο», σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη αυτή.

«Η άποψη ότι είναι μάλλον οι κοσμικές οργανώσεις που ηγούνται της αντιπολίτευσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

«Εάν οι Δυτικοί εμφανίζονται να μην ενδιαφέρονται για την ανατροπή του Άσαντ, οι μετριοπαθείς ισλαμιστές είναι πιθανό να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο των εξτρεμιστών», προειδοποίησε ο Λίστερ.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε συνομιλίες ανταρτών και σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου