Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γιούνκερ: Αργότερα θα εξετάσουμε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα

giounker1
“Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά” είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ερωτηθείς αν θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα L’ Écho
Η συνέντευξη που δημοσιεύεται τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στο Λουξεμβούργο περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις εξελίξεις που οδήγησαν στην προκήρυξη εκλογών αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ως προς την Ελλάδα και το ζήτημα του δημοσίου χρέους της ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ανέφερε τα εξής:
“Υπάρχουν δύο στοιχεία: η έκθεση της τρόικα και η δέσμευση που έχουμε αναλάβει, αφενός να στηρίξουμε την Ελλάδα και αφετέρου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν θα μπω στο παιχνίδι να γράψω σήμερα ένα σενάριο έχοντας απόλυτη άγνοια του τι πρόκειται να συμβεί το 2013, το 2014 και 2015 στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα όταν θα διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Το να πούμε στους Έλληνες πως ότι και να συμβεί θα λάβουν βοήθεια, δεν θα είναι καλό σημάδι. Το να πούμε στη δική μας κοινή γνώμη πως ότι και να συμβεί, οι Έλληνες δεν θα έχουν δεκάρα, είναι αντιπαραγωγικό. Πρέπει κανείς να ξέρει να σιωπά.”
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν πιστεύει ότι υπάρχουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ο Γιουνκέρ απαντά ότι «εάν εξαιρέσουμε την απασχόληση, θεωρώ ότι είμαστε στο σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τα βουνά που ορθώνονται μπροστά μας. Θα μπορέσουμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε την κρίση μόνο όταν αποχαιρετήσουμε τις πολιτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών αλλά και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ε.Ε. με αφορμή το κόμμα AFT (Εναλλακτική για τη Γερμανία), στη Γερμανία ο Γιουνκέρ σχολιάζει ότι «ο λαϊκισμός της δεξιάς που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα του βορρά είναι ένα ζήτημα που με ανησυχεί ιδιαίτερα. Στη Γερμανία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πρέπει να κάνουμε λάθος βλέποντας μόνο το ποσοστό που συγκέντρωσε το AFT. Αυτό το κόμμα είναι κάτι που μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο. Πρέπει όμως να αντλήσουμε διδάγματα από τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών της Ευρώπης για όλες τις πολιτικές μας. Δεν υπερασπιζόμαστε ποτέ την υπόθεση της εισαγωγής του ευρώ και περιοριζόμαστε να λέμε ότι το ευρώ είναι σημαντικό και ότι έχουμε όλοι ωφεληθεί από αυτό. Φανταστείτε όμως τις συνέπειες που θα υπήρχαν σήμερα εάν είχαμε κρατήσει τα εθνικά μας νομίσματα. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, όταν σημειώθηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ ή ακόμα και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία, τι θα είχαν απογίνει τα εθνικά μας νομίσματα; Θα βλέπαμε μία θεαματική άνοδο του γερμανικού μάρκου αλλά για παράδειγμα το βελγο-λουξεμβουργιανό φράγκο θα είχε βυθιστεί. Αν λάβουμε υπόψη μας τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, θα είχε δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα τεράστιο χάος, ένας ενδοευρωπαϊκός νομισματικός πόλεμος».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν θα μεταβληθεί η πολιτική της Γερμανίας μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ο Γιουνκέρ τονίζει ότι «ανεξάρτητα από τη σύνθεση της μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης, δεν πιστεύω ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στην προσέγγιση των προβλημάτων της ευρωζώνης. Εξάλλου υπάρχει στη Γερμανία μία ευρεία κοινωνική συναίνεση στο ότι δεν είναι δυνατόν να επιδειχθεί αλληλεγγύη εάν τα πιο αδύναμα κράτη δεν επιδεικνύουν σταθερότητα στη διαχείριση των οικονομικών τους. Πιστεύω όμως ότι η κα Μέρκελ, όπως και άλλοι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, θα κατάλαβαν ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου