Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κ.Κατσαφάδος: Καταδίκη της βίας χωρίς αστερίσκους

Τον τελευταίο καιρό, περιστατικά τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Η έξαρση αυτών των περιστατικών οφείλεται στη διάψευση των προσδοκιών για κοινωνική αναταραχή, συγκρούσεις και κατάρρευση της κυβέρνησης. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν επενδύσει σε αυτή την προοπτική.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά.
Είναι όμως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιδεικνύει μία πρωτοφανή ωριμότητα, δείχνει ότι είναι πολύ πιο μπροστά από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, που υποτίθεται ότι θέλουν να την εκφράσουν.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι το δίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα, δεν έχει προβολή στις ανάγκες της χώρας και ιδιαίτερα στο μέλλον.
Έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να σταθούμε γερά και με τα δύο πόδια σε αυτή τη χώρα, να δουλέψουμε σκληρά, να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες ξεπέρασαν τις πολιτικές ηγεσίες που είχαν επενδύσει στη χρεοκοπία, στη σύγκρουση και στην κοινωνική αναταραχή που θα τους άνοιγε το δρόμο για την εξουσία.
Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν σήμερα, να καταδικάσουν τα ακραία φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι στην καταδίκη της βίας δεν υπάρχουν αστερίσκοι, η βία και η τρομοκρατία στερούνται της οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης.
Όσο συνεχίζουν να υιοθετούν και να υποστηρίζουν αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση, τόσο θα απομακρύνονται από την πλειοψηφία των πολιτών.
Στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, επισήμανα ότι ο Σύριζα αρνείται να συμβιβαστεί με το θεσμικό ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της άρνησης συμβιβασμού με την ίδια την πραγματικότητα.
Είναι μακριά από εμένα, θέσεις και απόψεις που ταυτίζουν την Αριστερά με τη βία και την τρομοκρατία.
Οι ευθύνες όμως όσων νομίζουν ότι οι θύλακες ανομίας αποτελούν και θύλακες αλίευσης ψήφων είναι μεγάλες. Γιατί η ανομία, η άσκηση βίας και τρομοκρατίας συνιστούν απειλές για τη δημοκρατία.
Και οι αστερίσκοι συνιστούν, ουσιαστικά, ανοχή.
Πιστεύω ότι η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας έχει να παρουσιάσει έργο με θετικό πρόσημο, κάτι που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη.
Άλλο τόσο ανάγκη έχει όμως και η χώρα από μία υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση.
Ο Σύριζα πρέπει να ωριμάσει, όπως παραδέχονται και μετριοπαθή στελέχη του όπως ο κ.Δραγασάκης. Να απομονώσει τα ακραία στοιχεία στο εσωτερικό του, να αντιληφθεί ότι οι αστερίσκοι σε μία σειρά ζητημάτων όπως η βία, η λαθρομετανάστευση και τα φαινόμενα ανομίας, απωθούν τους πολίτες.
Ο κ.Τσίπρας, με την στροφή που επιχειρεί σε πιο ρεαλιστικές θέσεις, αντιλαμβάνεται πλέον ότι η συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην ασφάλεια της αλληλεγγύης και του κοινού νομίσματος, προϋποθέτει την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας. Περνάει μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Καιρός είναι να αντιληφθεί και τους κινδύνους που υποκρύπτουν για την εσωτερική συνοχή, η βία και η ανομία.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από εθνική και κοινωνική ενότητα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων, απαιτούν κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής. Μία χώρα που έζησε και πλήρωσε τις συνέπειες της εμφύλιας σύγκρουσης, δεν πρέπει να τις ξαναζήσει.

AΡΘΡΟ ΤΟΥ Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ-ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου