Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Γ.Παπανικολάου: Αύξηση 3% έως 5% ετησίως του αριθμού των παιδιών που ζουν με διαβήτη

Περισσότερα από 88 000 παιδιά στην ΕΕ ζουν με τον διαβήτη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ρυθμό 3% έως 5% κάθε χρόνο σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. Τζ. Ντάλι έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως ο συνολικός αριθμός των περιστατικών παιδικού διαβήτη υπολογίζεται σε 1 300 ενώ ο δείκτης επίπτωσης στη χώρα μας είναι 10,4 (νέα περιστατικά ανά 100 000 και ανά έτος). Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν πέραν του προβλήματος υγείας τους και προβλήματα ρατσισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες, οι ίδιοι οι διδάσκοντες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το πώς πρέπει να χειριστούν τέτοιες περιπτώσεις και τα συστήματα περίθαλψης που υπάρχουν στα σχολεία είναι συχνά ελλιπή και μη εξοπλισμένα με κατάλληλες υποδομές. Συμμεριζόμενος την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή ο Μαλτέζος Επίτροπος ανέφερε πως από τις έρευνες του έργου SWEET, το οποίο έχει διεξάγει η Επιτροπή, προκύπτει ότι τα παιδιά με διαβήτη τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίτερα από άλλα παιδιά.
Εξάλλου, καθώς η οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης και των εκπαιδευτικών συστημάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, το μόνο χρηματοοικονομικό μέσο που διαθέτει η Επιτροπή για την υποστήριξη των πρωτοβουλιών για τη δημόσια υγεία είναι το πρόγραμμα δράσης για τον τομέα της δημόσιας υγείας για το οποίο η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων πρόκειται να δημοσιευτεί την άνοιξη του 2011.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Είναι λυπηρό στις μέρες μας ασθένειες όπως ο διαβήτης να αποτελούν εμπόδιο στη φυσιολογική κοινωνική ζωή των παιδιών οδηγώντας τα ακόμα και στη πρόωρη σχολική εγκατάλειψη. Είναι καθήκον της πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής `Ενωσης στο μέτρο που τους αναλογεί, να διαμορφώσουν για τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη ένα περιβάλλον ποιοτικών παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις όπως η διασφάλιση της παρουσίας ειδικών και έμπειρων νοσοκόμων αλλά και η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών στα σχολεία".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου