Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πέντε νέες τεχνολογίες θα σώζουν ζωές

Ένα μέλλον χωρίς ατυχήματα στους δρόμους οραματίζονται επιστήμονες και μηχανικοί οι οποίοι αναπτύσσουν τεχνολογικές καινοτομίες που περιορίζουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες αυτοκινητιστικών συγκρούσεων. Πλησιάζει η εποχή που η ζώνη ασφαλείας θα είναι περιττή;


Αυτόματο φρενάρισμα

Ένα νέο σύστημα αισθητήρων που θα ανιχνεύει τη θέση των αντικειμένων γύρω από το όχημα και θα σταματά αυτόματα το αυτοκίνητο όταν «αντιλαμβάνεται» ότι κάποιο άλλο πλησιάζει υπερβολικά κοντά -ακόμη κι αν ο οδηγός πατά το γκάζι-, μελετούν οι ειδικοί της Volvo. Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών είναι θετικά και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκμηδενίσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Έξυπνο παρμπρίζ

Στο ερευνητικό κέντρο της General Motors, οι ερευνητές κατασκευάζουν ένα παρμπρίζ που θα αυξάνει την αντιληπτική ικανότητα των οδηγών. Το «Εξελιγμένο Σύστημα Όρασης» διαθέτει υπέρυθρες κάμερες οι οποίες επιτρέπουν στο όχημα να «γνωρίζει» την κατεύθυνση στην οποία κοιτά ο οδηγός και του παρέχουν επιπλέον βοηθητικές πληροφορίες.

Εικονικές κούκλες δοκιμών

Οι κανονικές κούκλες προσομοιώνουν τις αναλογίες, το βάρος και την άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, αλλά δεν είναι επαρκώς αντιπροσωπευτικές του πώς λειτουργεί ο οργανισμός. Οι επιστήμονες μελετούν εργαστηριακά τις μέγιστες δυνάμεις που μπορεί να αντέξει κάθε μέρος του σώματος χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνουν, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες κούκλες με ένα νέο εικονικό μοντέλο, το οποίο θα είναι σε θέση να προβλέψει πότε οι δυνάμεις που αναπτύσσονται τη στιγμή της σύγκρουσης, υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές.

Ρομποτικός γιατρός

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πρώτη ώρα παροχής βοήθειας σε θύματα αυτοκινητιστικών ατυχημάτων είναι η πλέον κρίσιμη για τη διάσωσή τους. Οι ειδικοί του Jackson Memorial Hospital έχουν δημιουργήσει τον ρομποτικό γιατρό, ο οποίος επιτρέπει στον χειρουργό Dr Antonio Marttos να επικοινωνεί απευθείας με την ιατρική ομάδα στον τόπο του ατυχήματος. Ελέγχοντας τις κάμερες του ρομπότ, ο Dr Marttos μπορεί να κάνει άμεση διάγνωση και να δώσει σαφείς οδηγίες στην ομάδα διάσωσης.

Αυτοκίνητο που προβλέπει τα τραύματα

Η τεχνολογία, που αποκαλείται «Urgency Algorithm», διατίθεται ήδη στην αγορά της Αμερικής και δίνει τη δυνατότητα στο όχημα να ειδοποιεί αυτόματα τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης αν συμβεί κάτι που δεν εντάσσεται στα φυσιολογικά πλαίσια και μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τους επιβάτες, στέλνοντας μήνυμα με την ακριβή τοποθεσία του αυτοκινήτου. Σε δοκιμαστικό επίπεδο βρίσκεται η δυνατότητα μετάδοσης λεπτομερών πληροφοριών για τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κατά τη σύγκρουση, όπως η αλλαγή ταχύτητας, πόσο γρήγορα σταμάτησε το αυτοκίνητο και ποια ήταν η γωνία της αρχικής σύγκρουσης, προκειμένου να γίνεται άμεση εκτίμηση για την πιθανή σοβαρότητα των τραυμάτων.

Πηγή: in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου