Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες, που θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα έτος, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μια τραπεζική ένωση, στόχος της οποίας θα είναι να αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις.
“Είμαι πολύ χαρούμενος (. . .) για την υιοθέτηση αυτού του πολύ σημαντικού ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (ΕΕΜ), δήλωσε ο Ριμάντας Σάτζιους, ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.
“Γράψαμε ρυθμιστική ιστορία”, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ. “Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα: είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας όμως ότι απαιτείται να γίνουν και άλλες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, όπως η δημιουργία κοινών διαδικασιών για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών. “Τώρα, επείγει να κάνουμε το δεύτερο βήμα, συμφωνώντας στη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και του ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τα εργαλεία εξυγίανσης και τις εγγυήσεις των καταθέσεων”, πρόσθεσε. Αυτοί οι νέοι κανονισμοί, κατά τον Μπαρόζο, θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού τομέα, θα αποκαταστήσουν τις δίκαιες συνθήκες δανεισμού στην Ευρώπη και θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν για δικά τους λάθη, αντί για τους φορολογούμενους πολίτες. Ο Μπαρόζο έκανε έκκληση να προωθηθούν όλα αυτά τα μέτρα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Σάτζιους, η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ ο εποπτικός μηχανισμός τον Νοέμβριο του 2014, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο μηχανισμός αυτός θα εποπτεύει απευθείας τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης και θα εντοπίζει τα προβλήματα προτού να διογκωθούν. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στον εποπτικό μηχανισμό.
Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χαρακτήρισε “σημαντική” τη σημερινή ημέρα και είπε ότι η Τράπεζα μπορεί τώρα να ξεκινήσει τα πρακτικά ζητήματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού και η ενοικίαση γραφείων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η γερμανική νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να έχει τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας στήριξη στις τράπεζες. “Η αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι πιθανή επί του παρόντος. Στη Γερμανία, χρειάζεται να αλλάξουμε το νόμο”, είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να είναι “τόσο δύσκολη όσο και ένα δημοψήφισμα στην Ιρλανδία”.
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού αφήνουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ΕΜΣ θα μπορεί να βοηθά απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών την υποχρέωση αποπληρωμής των δανείων αυτών.
Αναφερόμενος στην Ιρλανδία, ο Σόιμπλε είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής στήριξης στη χώρα αυτή, η οποία αναμένεται ότι θα βγει από το μνημόνιο στο τέλος του έτους. “Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία τα πάει πολύ καλά. Η Ιρλανδία έκανε αυτό που χρειαζόταν και τώρα όλα είναι πάνε καλά”, πρόσθεσε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου