Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η δύσκολη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά

Μίλησε για αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού έναντι των οποίων ζήτησε πρόσθετη κοινωνική αλληλεγγύη και, παράλληλα, υπογράμμισε τον κίνδυνο επικράτησης στη χώρα εξτρεμιστών και λαϊκιστών.
Οι αναφορές αυτές δεν αποτέλεσαν απλώς επανάληψη, με διατυπώσεις ανάλογες του ακροατηρίου, της θεωρίας των δύο άκρων. Υπήρξαν η αποτύπωση μίας πραγματικότητας που καλείται πλέον να διαχειριστεί ο Πρωθυπουργός.

Η συνεδρίαση του Εurogroup, αν και αναμενόμενη ως προς το αποτέλεσμα, αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για την ελληνική πλευρά κυρίως ως προς τους τόνους που υιοθέτησαν οι εταίροι της χώρας. Με την Ελλάδα σε, ούτως ή άλλως, δυσμενή θέση καθώς θεωρητικώς στη συνεδρίαση της 14ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να εγκριθεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, πλην όμως τα προαπαιτούμενα δεν έχουν εκπληρωθεί, ο υπουργός Οικονομικών έβλεπε να καταρρέουν ένα προς ένα τα σημεία άμυνας της Αθήνας. Ο Γιοργκ Άσμουνσεν αμφισβήτησε το δημοσιονομικό πλεόνασμα, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το κούρεμα και παρέπεμψε στο μέλλον και όλοι μαζί, με τον Όλι Ρέν, αρνήθηκαν τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο κ. Σαμαράς σήμερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Εuro working group κ. Τόμας Βίζερ, με αντικείμενο όχι μόνον τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα αλλά και όσα προαπαιτούνται για να φτάσει η Αθήνα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Που δεν είναι άλλα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση.
Η κινητικότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένει σε φάση… υλοποίησης ενώ το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών είναι ένα επικίνδυνο αγκάθι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά καλείται ουσιαστικά να επιλέξει ποιά εκ των δύο βιομηχανιών, ΕΛΒΟ ή ΕΑΣ, θα επιβιώσει έστω και συρρικνωμένη και ποιά θα πρέπει να κλείσει. Όπως όλα δείχνουν, με την ΕΛΒΟ να απορροφάται εν μέρει από το υπουργείο Άμυνας, οι αποφάσεις για τα ΕΑΣ, που έχουν και το πρόσθετο βάρος των παράνομων επιδοτήσεων, είναι το κλείσιμο της εταιρείας και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.
Ωστόσο, αυτές οι επιλογές είναι οι μόνες τέτοιου τύπου που μπορεί να αντέξει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Ήδη στους διαδρόμους της Βουλής επικρατεί αναβρασμός έναντι της τρόικας ενώ η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βελτιώσει το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, και μάλιστα εν αγνοία της τρόικας, δεν αρκεί.
Ο κ. Σαμαράς αναμένει να ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων για τη νέα γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξει μία πολιτική συμφωνία. Αν, αντιθέτως, Ευρωπαίοι και Βερολίνο επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, τότε ο κ. Σαμαράς μοιάζει αποφασισμένος να κινηθεί σε λογική ρήξης με την τρόικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και το χρόνο των εκλογών…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου