Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η Εκκλησία απέκτησε τηλεοπτικό σταθμό!

Archiepiskopos-Ieronimos
Πηγή: romfea.gr
Πολλά και διαφορετικά ζητήματα που πιθανότατα θα απασχολήσουν την Εκκλησία τα επόμενα χρόνια άνοιξε με τη σημερινή εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η Romfea.gr σταχυολόγησε και παρουσιάζει τα πιο σημαντικά απ’ όσα κατέθεσε σήμερα ενώπιον των ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος, ώστε η Εκκλησία να προλάβει τις εξελίξεις και να μην βρεθεί, επί της ουσίας, η ίδια σε αδιέξοδο.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρεται στην αρχή της εισήγησής του στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα και τις κρίσιμες ανακατατάξεις που γνωρίζει η κοινωνία μας, η οποία δοκιμάζεται από τη φτώχεια, τις απειλές εθνικού διχασμού και τις εθνικές προκλήσεις.
Σημειώνει πως οι πνευματικές φωνές στον τόπο μοιάζουν να έχουν σιγήσει και υπογραμμίζει πως η οικογένεια παραμένει το πιο εγγυημένο και ασφαλέστερο κύτταρο της κοινωνίας, παρότι η οικογενειακή συμβίωση κινδυνεύει να εκπέσει σε μία γυμνή σύμβαση και η έννοια του φύλου να θεωρηθεί μεταβλητή και επαμφοτερίζουσα.
“Έχουμε μερίδιο ευθύνης”
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στη βίαιη αναδιανομή κεφαλαίων που συντελείται στη χώρα και, τονίζει, πως αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τα όσα βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Εκφράζει την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και υπογραμμίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ακόμη και σε αυτόν τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη στην Εκκλησία να ενεργούν όλοι και να σκέπτονται συνοδικά.
“Χρειαζόμαστε κλήρο πεπαιδευμένο”
Ο κ. Ιερώνυμος σε άλλο σημείο της εισήγησής του προς το σώμα της Ιεραρχίας επισημαίνει την ανάγκη ενός πεπαιδευμένου και καταξιωμένου κλήρου και υπογραμμίζει την κίνηση του Υπουργείου Παιδείας να ακούσει την πρόταση των ιεραρχών και να μην προχωρήσει σε αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Τονίζει άλλωστε πως η Ορθοδοξία είναι συστατική της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας.
“Να εξετάσουμε το θέμα της εκλογής αρχιερέων”
Στην εισήγηση ο Αρχιεπίσκοπος ανοίγει και άλλα “καυτά” θέματα, όπως τον τρόπο εκλογής των αρχιερέων, δηλώνοντας πως ίσως ήλθε η ώρα να επανεξεταστούν τα κριτήρια εγγραφής στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία, έτσι όπως αυτές καθορίζονται από το Σύνταγμα.
Προχωρεί και ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την σύσταση επιτροπών που θα ασχοληθούν με αυτά τα δύο θέματα και θα είναι έτοιμες να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε μία μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.
Οικονομικά και τηλεόραση
Ο Μακαριώτατος αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση των οικονομικών της Εκκλησίας και τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους υπεύθυνους. Μιλά για το εκκλησιαστικό κτηματολόγιο και την νέα “ναοδομία”, ενώ αποκαλύπτει πως η Εκκλησία της Ελλάδος απέκτησε τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε με πανελλαδική εμβέλεια.
“Δεν ταυτιζόμαστε με κόμματα”
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του κάνει ξεκάθαρο πως η Εκκλησία δεν είναι συνδιαχειριστής της κοσμικής εξουσίας, ούτε ταυτίζεται με τμήμα του πολιτικού συστήματος.
“Δεν ταυτιζόμαστε με κόμματα, ούτε αντλούμε την ύπαρξή μας από την Πολιτεία… Κύριο έργο μας είναι να στηρίξουμε τις ψυχές των ανθρώπων και να ενισχύσουμε την πίστη ότι με τη βοήθεια του Θεού θα υπερνικήσουμε κάθε δυσκολία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου