Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις με την τρόικα

troika-Megaro-Maximou
Κάθε μέρα ανοίγει και μία καινούρια ρωγμή στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας, καθώς οι δανειστές δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την παραμικρή συζήτηση για νέα μέτρα.
Η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα εάν οι τροϊκανοί επιμείνουν σε πρόσθετα μέτρα το 2014, τα οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ψηφιστούν από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πεδίο σύγκρουσης αποτελεί και η εμμονή της τρόικας να ζητεί να καθοριστούν τώρα τα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα του χρέους, η διευθέτηση του οποίου θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το τοπίο και να μην χρειαστεί τελικά να ληφθούν.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών υπολογίζουν την τρύπα του επόμενου έτους στα 2 δισ. ευρώ, ζητώντας να καλυφθεί με μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά το δημοσιονομικό κενό  στα 500 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ, με την τρόικα να επιμένει σε λουκέτο και την κυβέρνηση να υποστηρίζει και μετά τη χθεσινή σύσκεψη ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη θέση της για διαχωρισμό πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους  και την λειτουργία του δεύτερου.
Μεγάλες τρύπες για τις οποίες ζητεί μέτρα, εντοπίζει η τρόικα και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων,
ενώ αμφιβάλει, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δει αποτελέσματα, για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου και στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς η εισπραξιμότητα των ΦΑΠ του 2010-2011-2012 διαμορφώνεται μετά βίας στο 77%, την ώρα που για να παραμείνει το ποσό της βεβαίωσης φόρων στα 3,5 δισ. ευρώ, πρέπει να αποδειχθεί ότι οι εφορίες μπορούν να εισπράξουν τουλάχιστον το 80%.
Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, που πρέπει να διευθετηθεί έως τον Δεκέμβριο, ώστε οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν τον Απρίλιο είναι άλλο ένα αγκάθι, καθώς οι καθυστερήσεις των δανειστών κάνουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το θέμα να παραμείνει ανοιχτό και μετά τις ευρωεκλογές.
Οι Γερμανοί παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, από τη μία διαρρέοντας στο γερμανικό τύπο σενάρια του υπουργείου οικονομικών για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, με νέο γερμανικό σχέδιο στήριξης, και από την άλλη διαψεύδοντάς τα μέσω του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γεργκ Άσμουσεν φέρεται να επέπληξε το Γιάννη Στουρνάρα, στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς λίγο πριν είχε αποκαλυφθεί πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2014 θα είναι 6 και όχι 4 δισ. ευρώ, όπως είχε αρχικά υπολογισθεί. Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ ζήτησε να καλύψει τη διαφορά η Αθήνα και όχι οι δανειστές, ενώ όπως γράφει η εφημερίδα, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, τίθενται εν αμφιβόλω τόσο η δόση του 1 δισ. που απομένει για το 2013 όσο και οι δόσεις των 10 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Πάντως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι το ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, όντως συζητήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπως και μια νέα ελάφρυνση του χρέους της χώρας, προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση αναμένεται το Νοέμβριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου