Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Η τρόικα υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση»

troika3
Με τη διαμάχη της κυβέρνησης με την τρόικα ασχολείται σε άρθρο τους οι Financial Times με αφορμή το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014.

« Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την εξαετή πλέον ύφεση», αναφέρεται στο άρθρο, ενώ τονίζεται ότι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «η διαμάχη προκύπτει ενώ η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο που συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης των 173 δισ. ευρώ. Τα hedge funds επενδύουν σημαντικά στα warrants των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό χρηματιστήριο της Αθήνας».

Οι Financial Times επισημαίνεουν  το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο εκτροχιάστηκε από δύο αποφάσεις της τελευταίας στιγμής: τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και το πάγωμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις για τους ένστολους – ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία και ακτοφυλακή.

Ταυτόχρονα η εφημερίδα τονίζει πως ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές αμφισβητούν ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο – αντικαθιστώντας πολλούς άλλους φόρους που συνήθως εισπράττονται μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές – θα πετύχει τον στόχο εσόδων που έχει τεθεί στα 3 δισ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου