Απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ONE) είναι η σωστή παρακολούθηση και ανάλυση της κοινωνικής κατάστασης και η διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός των ανισορροπιών. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης, από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ
Ο κ. Βρούτσης προσέθεσε ότι η δημιουργία και η καθιέρωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενός Πίνακα Αποτελεσμάτων/Απόδοσης με βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες απασχόλησης, συνεισφέρει στο συντονισμό και στη βελτίωση των πολιτικών. Συμφώνησε δε, ότι θα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με τα ήδη διαθέσιμα εργαλεία για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών και χωρίς να δημιουργεί ή να επιβάλλει επιπλέον διαδικασίες.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι απαιτείται περισσότερη διερεύνηση για την επιλογή των κατάλληλων δεικτών του Πίνακα, αλλά και των τομέων που θα καλύπτει. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός ακόμη κρίσιμου κοινωνικού δείκτη σε μια Ευρώπη που γερνάει – αυτού της δημογραφικής διάστασης.
Ως προς την Έκθεση για το Μηχανισμό Επαγρύπνησης και την επιλογή των κατάλληλων δεικτών, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία με το ECOFIN.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τα σήματα που εκπέμπουν οι δείκτες και να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, διαφορετικά, όπως σημείωσε, υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να μετατραπεί σε ένα δυσκίνητο όργανο που απλώς θα διαπιστώνει καταστάσεις. Οι δείκτες αυτοί, υπογράμμισε, θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν ξυπνητήρι άμεσης παρέμβασης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη η Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της και να εντείνει τις προσπάθειές της με κατεύθυνση την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, εξήγησε, που δε θα είναι γυμνή -εννοώντας τον κίνδυνο της άεργης ανάπτυξης-, αλλά που θα συνοδεύεται από δημιουργία θέσεων εργασίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου