Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Στα άκρα θα φτάσει η κυβέρνηση με τρόικα, λόγω νέων μέτρων

Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen
Σε σύγκρουση μέχρι τα άκρα αναμένεται να φθάσει η κυβέρνηση με την Τρόικα, εάν η δεύτερη συνεχίσει τις ασφυκτικές πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2014, αλλά και για καθορισμό από τώρα των μέτρων της διετίας 2015-2016.

Το μήνυμα έστειλαν χθες τόσο ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καλώντας τους Ευρωπαίους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τρέφεται από τις σάρκες της.
Είχε προηγηθεί η πολύ σκληρή δήλωση του Γερμανού ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος μάλιστα “παίζει δυνατά” για διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με την οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- καλούσε την Αθήνα να κάνει “τα μαθήματά της” αν θέλει να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, ενώ μιλούσε για “σημαντικό” δημοσιονομικό κενό (δηλαδή τρύπα) στον Προϋπολογισμό του 2014. Παράλληλα, ανέβαζε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 στα 5-6 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. που εκτιμά η κυβέρνηση, ενώ αρνιόταν την επιμήκυνση των λήξεων στα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος και η ΕΚΤ, ως λύση στην κάλυψή του.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2014, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον σε 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών, συντάξεων και αυξήσεις φόρων, αλλά μόνο διαρθρωτικά μέτρα.
Ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την πίεση της Τρόικας στο γεγονός ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι η πιο σημαντική, καθώς, τα θέματα που θα διευθετηθούν σηματοδοτούν την έναρξη της απεμπλοκής της χώρας από τη διαδικασία των Μνημονίων.
Όπως εξηγούν, εάν κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, οριστικοποιηθεί το ποια θα είναι τα μέτρα του 2015-2016, αλλά και αποφασιστεί η λύση για το χρέος, η Ελλάδα τελειώνει με τα Μνημόνια.
Ωστόσο, οι δανειστές επιχειρούν να καθυστερήσουν όσο μπορούν τη διαπραγμάτευση και, φυσικά, τις αποφάσεις και γι’ αυτό απειλούν με καθυστέρηση έως τον Ιανουάριο. Εκτιμούν πως αφήνοντας την Ελλάδα “να χαλαρώσει” το ρυθμό προσαρμογής, δεν θα προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση ότι δεν μπορεί να αποφασιστούν από τώρα μέτρα για το 2015-2016, τα οποία είναι πιθανό να μη χρειαστούν τελικά. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι συνθήκες στην οικονομία βελτιώνονται, ενώ εφόσον υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ίσως τελικά να μην χρειαστούν άλλα μέτρα, τα οποία -εάν ανακοινωθούν τώρα- ίσως πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου