Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ανησυχία Αναστασιάδη για τις πωλήσεις περιουσιών στα Κατεχόμενα

NIKOS-ANASTASIADIS12
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί αυξάνονται οι Ελληνοκύπριοι που πωλούν τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα.

Μιλώντας στην αντικατοχική πορεία των εκτοπισμένων από την Μόρφου ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όσους προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων να συνειδητοποιήσουν ότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή και ιδιαίτερα για εδαφικές αναπροσαρμογές. Τους κάλεσε επίσης να κάνουν δεύτερες σκέψεις.


Ο Κύπριος πρόεδρος , σχολιάζοντας τις αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί λύσης τάχιστα, συμφώνησε ότι μπορεί να υπάρξει λύση έως τα Χριστούγεννα.

Όμως, τόνισε, η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «πρέπει να κάνει εκείνα τα τολμηρά βήματα, αλλά και να σεβασθεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όσα απορρέουν από την προσπάθειά της για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι θα ήταν αδιανόητο να αρχίσει διάλογος χωρίς να υπάρχει αποδοχή του αυτονόητου, που είναι «ένα κράτος, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην εκδήλωση ο Έλληνας πρέσβης, Βασίλης Παπαϊωάννου, μετέφερε μήνυμα του αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι για την Ελλάδα παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα η βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και επίτιμος δημότης Μόρφου, Δημήτριος Σιούφας, τόνισε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι λειτουργική για να είναι και βιώσιμη, διαφορετικά δεν θα είναι λύση.

Την συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής μετέφερε με σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Βιρβιδάκης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου