Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ντάισελμπλουμ: Η Τρόικα εξετάζει την ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα. “Όχι” στο κούρεμα

dies
Τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο θα γίνει η συζήτηση για την αξιολόγηση της Ελλάδας και τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γερόν Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμη πως «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι ακόμη μακρύς, ειδικά στον δημόσιο τομέα και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».
Επίσης, ξεκαθάρισε πως «Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα για όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της. Τον Γενάρη η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό».
Ωστόσο, σημείωσε πως “Δεν υπάρχει στήριξη από το Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αλλά υπάρχουν άλλοι τρόπο ελάφρυνσης”.
Πάντως, ο Νταϊσελμπλουμ, όπως και ο Όλι Ρεν απέφυγαν να απαντήσουν για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το ’14 και παραπέμπουν στην Τρόικα.
Συγκεκριμένα ο κ. Νταϊσελμπλουμ σχολίασε πως «υπάρχουν ακόμη ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα που εξετάζει η αποστολή της Τρόικας. Μόλις τελειώσει, θα ξέρουμε για νέα μέτρα».
Από την πλευρά του ο ‘Ολι Ρεν, επανέλαβε ότι δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν χρειάζονται νεά μέτρα στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα.
Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση στα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα» ενώ τόνισε ότι η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας και τα χρονοδιαγράμματα θα εξαρτηθούν από ίδια τη χώρα.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το 1 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, εάν και εφόσον καλύψει τα προαπαιτούμενα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου