Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Οι Πορτογάλοι βγαίνουν στους δρόμους για τη λιτότητα

portugal
Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για το 2014 πυροδοτούν ένα νέο κύμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε με την κήρυξη απεργιών και κινητοποιήσεων από πολλά συνδικάτα σήμερα.

Το κοινό μέτωπο των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση και το συνδικάτο των τεχνικών του δημοσίου, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τομέα, κάλεσαν σε απεργία την 8η Νοεμβρίου.
Τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε “15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου” καθώς και σε μια “πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, συντονιστής της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες.
Τα συνδικάτα των ταχυδρομικών επίσης ετοιμάζονται να απεργήσουν την 25η Οκτωβρίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.
Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, και τα οποία πλήττουν κυρίως τους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χώρας η οποία τελεί σε πρόγραμμα στήριξης από την διεθνή τρόικα των πιστωτών, προσπαθεί να τηρήσει το στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του πορτογαλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών από 2,5% ως 12% για τους μισθούς που ξεπερνούν τα 600 ευρώ μικτά.
Η κυβέρνηση εξάλλου σχεδιάζει την μείωση κατά 2% εντός του 2014 του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επί συνόλου 575.000. Από το 2005, ήδη 173.000 θέσεις δημοσίων λειτουργών στην Πορτογαλία έχουν καταργηθεί.
“Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ο βασικός στόχος αυτού του προϋπολογισμού” κατήγγειλε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του κοινού μετώπου των συνδικάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η CGTP, η γενική συνομοσπονδία των πορτογαλικών συνδικάτων, η οποία πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο προϋπολογισμός αυτός “είναι μια βάρβαρη εναντίον των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα”, εκτίμησε η Ελένα Ροντρίγκες, αντιπρόεδρος του συνδικάτου των τεχνικών υπαλλήλων του δημοσίου, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές.
H CGTP καλεί το Σάββατο σε δύο μεγάλα συλλαλητήρια, το πρώτο στη Λισαβόνα, το δεύτερο στο Πόρτο στο βορρά, εναντίον “της φτωχοποίησης των εργαζόμενων” στην Πορτογαλία.
Η οργάνωση θέλει να γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες στις γέφυρες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Ωστόσο στη Λισαβόνα, η διαδήλωση η οποία σχεδιαζόταν να γίνει στη Γέφυρα της 25ης Απριλίου απαγορεύθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, για λόγους ασφαλείας.
Η διαδήλωση αυτή θα γίνει τελικά στη συνοικία Αλκαντάρα, στην έξοδο της περίφημης γέφυρας αυτής. Πολλοί διαδηλωτές θα κινηθούν πάνω στη γέφυρα με αυτοκίνητα και θα ηχήσουν συντονισμένα τις κόρνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση.
Ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κήρυξης νέας γενικής απεργίας, μετά από εκείνη του Ιουνίου, στην οποία είχε λάβει μέρος το 50% των εργαζομένων, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου