Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ρομπάι: 40 χρόνια διαίρεσης της Κύπρου είναι πολλά

rompai
Τις πιθανότητες ανάμειξης, σε υψηλό επίπεδο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του Κυπριακού, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Ο κ. Ρομπάι ανέφερε ότι οι διανέξεις μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο και εμπιστοσύνη, τονίζοντας ότι 40 χρόνια διαίρεσης είναι πολλά. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια και ευχήθηκε να υπάρξει σύντομα επανάληψη των συνομιλιών και τα δύο μέρη να αδράξουν αμέσως την ευκαιρία.
Αναφορικά με την οικονομική κρίση, σημείωσε ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της στην Κύπρο και αναγνωρίζει τα βήματα που έγιναν από πλευράς Λευκωσίας. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τα προβλήματα, ενώ συνεχάρη τη Λευκωσία για την προσπάθεια που καταβάλλει, όπως έχει διαφανεί μέσα από την πρόσφατη θετική αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.
Ο κ. Ρομπάι τόνισε ότι στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται και άλλες χώρες, οι οποίες θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη. Επίσης, χαρακτήρισε σημαντικό παράγοντα στην όλη προσπάθεια και τις προοπτικές της ενέργειας.
Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι έκανε ξεκάθαρο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως η κυβέρνηση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην υλοποίηση του μνημονίου, χωρίς καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη θετική αξιολόγηση από την τρόικα.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν αναδεικνύεται πιο ισχυρός και καλά κεφαλαιοποιημένος, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των καταθετών. Παραδέχθηκε, όμως, ότι ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι εύκολος, αλλά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πνεύμα ενότητας μεταξύ του λαού.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θα εργαστεί με αποφασιστικότητα για επίτευξη μόνιμης και διαρκούς λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων. Τέλος, τόνισε ότι για να αποφευχθεί η επανάληψη της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία δεν αποδείχθηκε παραγωγική, θα πρέπει να υπάρξει καθορισμός της ουσίας και των στόχων με ξεκάθαρο τρόπο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου