Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΕΛ.ΣΤΑΤ:Στο 6,4% η ύφεση το 2012

yfesi
Στο 6,4% διαμορφώθηκε η ύφεση στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σε σταθερές τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 195,2 δισ. ευρώ (από 208,5 δισ. ευρώ το 2011), ενώ σε τιμές αγοράς εκτιμάται σε 193,7 δισ. ευρώ (μειωμένο κατά 7,1% έναντι του 2011).

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,4% πέρυσι, ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά 9,1%, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 19,2%. Θετικά λειτούργησε για το ΑΕΠ το γεγονός ότι η μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ήταν πολλαπλάσια έναντι της μείωσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (13,8% έναντι 2,4%).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον τρέχοντα μήνα ενδέχεται να υπάρξουν αναθεωρήσεις για μια σειρά ετών, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των εργασιών αξιοποίησης σε συνολική βάση των πλέον επικαιροποιημένων πηγών στοιχείων και της μεθοδολογίας. Αυτό περιλαμβάνει ενημερωμένη χρονοσειρά στοιχείων του εξωτερικού εμπορίου, νεότερα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, χρήση στοιχείων από το ενημερωμένο μητρώο επιχειρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, επικαιροποιημένα στοιχεία δεικτών τιμών νέων κατοικιών, αναθεωρήσεις και νεότερα στοιχεία από τις στατιστικές ερευνών διάρθρωσης, διακριτή καταγραφή των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος της Γενικής Κυβέρνησης από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε χρήμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου