Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Οι πρώτες «κατσάδες» της τρόικας στην Κύπρο

Η Λευκωσία μπορεί να μην έχει υπαχθεί ακόμα εστον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ωστόσο η οικονομία της τελεί ήδη υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας, με την απερχόμενη κυπριακή κυβέρνηση να επικρίνεται για πλημμελή και ελλιπή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο προσχέδιο του μνημονίου.


Εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών που παραδόθηκαν στη βουλή, αναδεικνύουν τη λεπτομερή καταγραφή από την τρόικα των αποκλίσεων από το μνημόνιο και τις αρνητικές της παρατηρήσεις σε πολλά από τα σημεία, στα οποία φαίνεται να υπάρχει κωλυσιεργία, όπως μεταδίδει το Stockwatch.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί μόνο με ορισμένες από τις δεσμεύσεις της μόνο και ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν σοβαρά κενά.

Μόνο στο μέτρο της περικοπής μισθών και συντάξεων φαίνεται να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση.

Στο μέτρο της αναστολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των αλλαγών στον υπολογισμό της ΑΤΑ, επίσης, υπάρχει συμμόρφωση, αλλά στις διευκρινίσεις, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη περάσει η σχετική αλλαγή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα έγγραφα αναδεικνύουν και το μεγάλο κενό πληροφόρησης που έχουν οι μελλοντικοί πιστωτές για σημαντικά θέματα, όπως ο φόρος ακινήτων. Θεωρούν ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει τη νέα φορολογία, ενώ το υπουργείο παραδέχεται στα έγγραφα ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα η σχετική ρύθμιση, καθώς η έγκρισή της αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Κύπρου εισπράττει «κατσάδες» για μη συμμόρφωση για όλα τα υπόλοιπα μέτρα που εξετάζει η τρόικα.

Για τους φόρους κατανάλωσης, ζητά αλλαγές στο προσχέδιο νομοσχεδίου που έλαβε στις 14 Ιανουαρίου και θεωρεί ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Εκτενής είναι οι παρατηρήσεις για τις κοινωνικές παροχές, που θα πρέπει να περικοπούν κατά €113 εκ. 

Σε αυστηρό ύφος η τρόικα αναφέρει ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις περικοπές στα στεγαστικά σχέδια που ζητήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Τα έγγραφα, που έχουν ημερομηνία μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ζητούν από τις αρχές να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση στο θέμα των περικοπών των επιδομάτων αναπήρων και τυφλών – επιδόματα που τελικά δόθηκαν στους δικαιούχους μετά τις αντιδράσεις. Η κυβέρνηση απαντά ότι θα αναπληρώσει τις περικοπές των εν λόγω επιδομάτων με επιπρόσθετες περικοπές στα στεγαστικά σχέδια.

Υπάρχουν επίσης υποδείξεις για μη συμμόρφωση στα όσα συμφωνήθηκαν στο συνταξιοδοτικό.

Η τρόικα είναι αυστηρή και για το θέμα των ημικρατικών οργανισμών. Λέει ότι αναμένει περικοπές €20 εκ. αλλά τα ποσά που έλαβε αριθμούν σε περικοπές €14,7 εκ.

Ακόμα και στο θέμα της έκτακτης εισφοράς επί των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει συμμόρφωση και η τρόικα ζητά διαφοροποίηση του νόμου.

Στο επίμαχο θέμα της κατάργησης των εξαιρέσεων της δωρεάν πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η τρόικα θεωρεί ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ζητά να δει όχι μόνο το νόμο που ψηφίστηκε, αλλά και τους κανονισμούς.

Ζητά επίσης να της σταλούν οι οροφές δαπανών για κάθε υπουργείο για την επόμενη τριετία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου