Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Καμία χώρα δεν υπέστη μια τόσο βαθιά ύφεση όσο η Ελλάδα, γράφει ο γερμανικός Τύπος

Στην πρόοδο της Ελλάδας ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αρνητικές συνέπειές της στην καθημερινότητα των Ελλήνων, απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.
 

«Η Ελλάδα κάνει προόδους» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ της η Kölner Stadt Anzeiger, που επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2003 κατάφερε να φτάσει πέρυσι τους δημοσιονομικούς της στόχους. 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα σχολιάζει: «Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη όχι μόνο διότι οι εταίροι έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για τη διάσωση της χώρας και επειδή θα δοθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου, αλλά και γιατί υπάρχει μια σχετική πολιτική σταθερότητα, από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά καθώς επίσης κι επειδή μπήκε σε μια τροχιά το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».

Το ρεπορτάζ δεν παραλείπει, πάντως, να παρουσιάσει και την άλλη πλευρά: «Καμία χώρα στη δυτική Ευρώπη από το τέλος του πολέμου δεν υπέστη μια τόσο βαθιά ύφεση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2013 το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα αναμένει 36.000 πτωχεύσεις – 400 την ημέρα… Η ανεργία έχει αγγίξει σχεδόν το 27% και στους νέους κάτω των 24 χρόνων ένας στους έξι είναι χωρίς δουλειά. Πίσω από τα στατιστικά υπάρχουν αμέτρητες τραγωδίες, κατεστραμμένες καριέρες, κατεστραμμένα σχέδια ζωής».

Και η εφημερίδα καταλήγει «Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας μπορεί να βλέπει ήδη “φως στο τούνελ”. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως δεν το βλέπουν ακόμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, οχτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους. Και τα δύο τρίτα πιστεύουν πως η προσωπική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο αυτό το χρόνο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου