Ένας παλαιός κοινοβουλευτικός που βρίσκεται τώρα εκτός Βουλής έλεγε τις προάλλες ότι «για να δείχνει εκνευρισμένο το Μαξίμου με το θέμα Στουρνάρα, σημαίνει ότι κάτι πολύ σοβαρό τρέχει».
Όσοι μπαινοβγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου αποκομίζουν ακριβώς αυτή την εντύπωση. Επτά μήνες μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα στην οποία σχεδόν κάθε ημέρα προστίθεται και ένα νέο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει...«ένα πρόβλημα για κάθε λύση»!
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στέλεχος της κυβέρνησης, μηδέ του Πρωθυπουργού εξαιρουμένου που να δείχνει ευτυχής
για την εικόνα που εμφανίζουν ο κυβερνητικός συνασπισμός και το κόμμα της ΝΔ.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να δει φως στο βάθος του τούνελ και πολλοί φοβούνται ότι, αν τελικώς υπάρξει κάποιο φως, αυτό «θα είναι το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας».
Η έκρηξη της οργής πολλών βουλευτών κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ήταν ένα είδος σοκ για τον Πρωθυπουργό που δεν ανέμενε τέτοια εξέλιξη. Κυρίως δεν περίμενε ότι το ισχυρότερο συναίσθημα που του επεφύλασσε αυτή η πρώτη περίοδος της κυβέρνησής του, θα ήταν η δημιουργία ενός εσωκομματικού μετώπου κατά του βασικού υπουργού του, τον οποίο στηρίζει.
Ξαφνικά είδε ο Αντ. Σαμαράς, ότι από το στόμα των κορυφαίων της ΝΔ χάθηκαν- άγνωστο πότε θα επανέλθουν- οι διατυπώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του Γιάννη Στουρνάρα.
Απρόθυμοι υπουργοί
Πλέον, όλοι διαπιστώνουν την απροθυμία υπουργών και κομματικών στελεχών να βγουν από τα χαρακώματα και να υπερασπιστούν με σθένος την κυβέρνηση και την πολιτική της. Και όσες φορές εμφανίζονται στα κανάλια και σε δημόσιες συναθροίσεις το κάνουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το «έργο»τους και προβαίνουν σε γενικόλογες αναφορές.
Υπάρχουν υπουργοί που μιλούν γι' αυτό το έργο σαν να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένο από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πλέον «άθροισμα προσώπων» και όχι συλλογικό πολιτικό όργανο. Οσο για την«αλληλεγγύη» που ζητάει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς συχνά, είναι είδος εν ανεπαρκεία.
Καζάνι η Κ.Ο. της ΝΔ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αυτή την περίοδο καζάνι που βράζει. Όσα λένε οι βουλευτές δεν είναι καθόλου κολακευτικά και πλέον αναδεικνύεται η αδυναμία των υπουργών να υπερασπιστούν τον Στουρνάρα. Απέναντί τους, είναι η κινούμενη άμμος των βουλευτών.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση, ότι η πολιτική της, κινείται στη γραμμή: «ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω». Στο βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί η κυβερνητική πολιτική κάνει το μόνο που θα μπορούσε να κάνει: δίνει την αίσθηση της μάχης οπισθοφυλακής, παρά το δόγμα πυγμής.
Οι ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια του ίδιου του μνημονίου. Η κατάσταση στη ναυτιλία είναι εκρηκτική με την απεργία της ΠΝΟ. Τα μπλόκα των αγροτών τρομάζουν την κυβέρνηση, που απλά αναμένει να επιδράσει το φιλότιμο του αγροτικού κόσμου και να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ο χώρος της παιδείας, αποτελεί ένα νέο ναρκοπέδιο, καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» που προωθεί τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Επαναδιαπραγμάτευση θέλουν βουλευτές της ΝΔ
Το άγχος είναι εμφανές στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά τώρα που άρχισε η περίοδος των παραδοσιακών κινητοποιήσεων, από τις οποίες δεν λείπουν_όπως προαναφέρθηκε_ οι αγρότες και η παιδεία, και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα «βγει ο χειμώνας» χωρίς κοινωνικές εκρήξεις.
Σε αυτό το κλίμα, αρχίζει και δημιουργείται κίνημα βουλευτών που θέτει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης στόχων του μνημονίου, με όχημα τις αποκαλύψεις για τους λανθασμένους υπολογισμούς του ΔΝΤ που οδήγησαν την Ελλάδα στο χάος.
Ουσιαστικά οι βουλευτές, ακόμα παρασκηνιακά και δεν θα αρχίσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις, θυμίζουν την προεκλογική εξαγγελία του Αντ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Ιωάννης Μαρτέλλος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου