Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Financial Times: Ο κίνδυνος του «Grexit» μετατρέπεται σε αισιοδοξία για «Crexit»!


Για αισιόδοξα μηνύματα των αγορών για το 2013 κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times δεν αποκλείεται οι φόβοι για το περίφημο «Grexit» να μετατραπεί στο... λυτρωτικό «Crexit» (Crisis Exit- Έξοδος από την κρίση).

Οι αγορές αισιοδοξούν για έξοδο από την οικονομική ύφεση το τρέχον έτος, με τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες να καταμαρτυρούν κάτο τέτοιο, ενώ τα σενάρια για διάσπαση της ευρωζώνης πλέον είναι λιγότερο πιθανά σε σχέση με λίγους μήνες πριν.

Παρ' όλα αυτά δεν αποκλείεται τελείως ο κίνδυνος αυτός και οι δραματικές επιπτώσεις που θα είχε για την παγκόσμια οικονομία. 

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει τα ομόλογα των χρεωμένων χωρών. Υπάρχει ακόμα και ένας παράγοντας-κλειδί, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή στο πολιτικό κλίμα, αφού υπάρχει αποφασιστικότητα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

«Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για τη ζώνη του ευρώ, ένα μικρό κομμάτι προς ένα καλύτερο μέλλον έχει ήδη διανυθεί. Δίνοντας σήματα για παγκόσμια ανάκαμψη, αυτός ο χρόνος, το 2013 μπορεί να δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές. Οι αγορές δεν είναι μόνο ικανοποιημένες, αλλά τρέχουν για μία στροφή προς το καλύτερο, έπειτα από χρόνια αναταραχής» καταλήγει το δημοσίευμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου