Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Επανέρχεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης


Ακριβά θα πληρώσουν τα τζιπ και τα πολυτελή σπίτια τους όσοι επιδόθηκαν σε αγορές... πολυτελείας προ κρίσης, αλλά και σήμερα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, που στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Δευτέρα, επαναφέρει τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει: - Φόρο πολυτελείας 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα ΙΧ από 1929 έως 2500 κυβικά. - Φόρο πολυτελείας 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού. Από τον φόρο εξαιρούνται ΙΧ που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα προ 10ετίας και πίσω, καθώς και τα αναπηρικά που δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας. 

Για τα σκάφη αναψυχής άνω των 6 μέτρων, ελικόπτερα και αεροσκάφη ο φόρος πολυτελείας φτάνει στο 10%. Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% και επί της αντικειμενικής δαπάνης για πισίνες, εσωτερικές και εξωτερικές. Παράλληλα επιβάλλεται και ειδική ετήσια εισφορά για το συνάλλαγμα που φέρνουν στη χώρα μας οι ναυτιλιακές εταιρίες, είτε έχουν πλοία με ελληνική σημαία είτε με ξένη.

Η έκτακτη εισφορά θα διαρκέσει 4 χρόνια (αναδρομικά για το 2012 και έως το 2015) και θα υπολογίζεται με την εξής κλίμακα: - Με συντελεστή 10% για εισαγωγή συναλλάγματος έως 200.000 δολάρια ΗΠΑ (δηλαδή φόρος έως 20.000 ευρώ) - Με συντελεστή 8% στο ποσό από 200.000,01 έως 400.000 δολάρια (δηλαδή επιπλέον φόρος έως 16.000 ευρώ) - Με συντελεστή 6% το επιπλέον ποσό πάνω από 400.000 δολάρια.

Ο φόρος στους πλοιοκτήτες θα επιβληθεί σε δολάρια ΗΠΑ και θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, τους μήνες Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Με άλλη διάταξη αυστηροποιούνται οι ποινές για διαπιστωμένες φορολογικές παραβάσεις ενώ η υποβολή προσφυγής σε δικαστήριο δεν αναστέλλει την βεβαίωση της οφειλής.

http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου