Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα «ναι» και τα «όχι» των κυπριακών προεδρικών εκλογών

Έντεκα πολιτικοί, οι περισσότεροι μέχρι τώρα, θα υποβάλουν αύριο και επίσημα την υποψηφιότητα τους για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο, με τους Νίκο Αναστασιάδς, Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, να προβάλλουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ως οι βασικοί διεκδικητές του αξιώματος.
 

Πριν από μερικές μέρες αναρτήθηκε η πρώτη, σε σε δημόσιους χώρους, προεκλογική αφίσα, του Νίκου Αναστασιάδη, με το σύνθημα «Η κρίση θέλει ηγέτη».

Ο Σταύρος Μαλάς απάντησε με αφίσα που γράφει: «Ναι! Η κρίση θέλει ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ηγέτη». Το «Ναι» με το θαυμαστικό ενδεχομένως να απευθύνεται στους οπαδούς του ΔΗΚΟ για να θυμίσει τη στάση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν του 2004.

Στον «χορό» μπήκε τρίτος ο Γιώργος Λιλλήκας, με την αφίσα που έχει σύνθημα «ΟΧΙ. Ο ηγέτης θέλει κρίση». Το «ΟΧΙ» θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έκκληση για καταψήφιση των κυρίων Αναστασιάδη και Μαλά, αλλά και στα σχέδια λύσης του κυπριακού, τύπου Ανάν.

Και οι τρεις συμμετέχουν για πρώτη φορά σε προεδρική εκλογή, ενώ δεν διεκδικεί μία νέα θητεία ο απερχόμενος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας. 

Εξάλλου, το προεδρικό αξίωμα διεκδικούν για πρώτη φορά δύο γυναίκες: η πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και τέως υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, και η ανεξάρτητη Μακαρία - Άντρη Στυλιανού.

Οι άλλοι υποψήφιοι είναι οι Λάκης Ιωάννου, Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος), Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου και Γεώργιος Χαραλάμπους.

Ο τελευταίος είναι υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συμμετείχαν ως ομιλητές, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων. Αν κανείς δεν εξασφαλίσει αυτό τον αριθμό, η εκλογή επαναλαμβάνεται σε μια βδομάδα μεταξύ των δύο υποψηφίων που πήραν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο και πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έγκυρες ψήφους. 

Με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι εκλογές θα είναι δύο γύρων με τον κ. Αναστασιάδη να προηγείται με μεγάλη διαφορά και τους κυρίους Μαλά και Λιλλήκα να δίνουν μάχη για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο. 

Στις επικείμενες εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 540.000 ψηφοφόροι σε σύγκριση με 516.441 του 2008.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου