Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ιδρύθηκε το νέο ΤΤ!


TT-Post-Bank
Η τρόικα άναψε το “πράσινο φως” στο υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση για το “σπάσιμο” του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε “καλή” και “κακή” τράπεζα, μια εξέλιξη που διευκολύνει αλλά και επιταχύνει τις εξελίξεις, στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού ιδρύματος.

Το απόγευμα οριστικοποιήθηκε το κείμενο της πρότασης που θα κατατεθεί, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εισηγείται μέχρι 500 απολύσεις με προσωρινή αυτόνομη παρουσία, και αργότερα πώληση.
Το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και η τύχη που θα έχει, έγινε τις τελευταίες μέρες αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα, ενώ η ΟΤΟΕ έχει προειδοποιήσει με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, στην περίπτωση που δεν διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του ΤΤ.
Σημειώνεται ότι χθες υπέβαλε την παραίτησή του στο διοικητικό συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο “ισχυρός άνδρας” του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.
Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.
Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας. Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου