Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

IBM : Έρχονται οι συσκευές που θα διαβάζουν τη σκέψη (VIDEO)

Σε λίγα χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε να θυμόμαστε πολλά passwords για τις συσκευές που χρησιμοποιούμε, για το mail μας και για άλλα site, καθώς -σύμφωνα με την IBM- αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα τα smartphones και άλλες συσκευές που διαβάζουν τη σκέψη.

Όπως αναφέρει η IBM, στην έκθεση "5 in 5 predictions", έρχεται η εποχή που δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να καλέσουμε κάποιον ή να μετακινήσουμε τον κέρσορα στα εικονίδια. Αρκεί να το σκεφτούμε και... θα γίνεται. Η τεχνολογία αυτή λέγεται bioinformatics και ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή μέσω συσκευών που τοποθετούνται στο κεφάλι σαν ακουστικά και διαβάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, τις εκφράσεις του προσώπου, την ένταση της συγκέντρωσης και τις σκέψεις.


«Από τον Χουντίνι ως τον Skywalker και τους X-Men, το διάβασμα της σκέψης έχει γίνει ο ευσεβής πόθος για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας για δεκαετίες, αλλά και η επιθυμία τους μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα", ανέφερε εκπρόσωπος IBM, σε βίντεο που συνόδευε την έκθεση.

Οι ερευνητές της εταιρίας μελετούν τον τρόπο σύνδεσης του εγκεφάλου ενός ατόμου σε μια συσκευή όπως ένα smartphone ή φορητό υπολογιστή, «έτσι ώστε να σκέφτεται κάποιος να κάνει κλήση σε κάποιον άλλον, και αυτό να συμβαίνει», λέει η IBM.Επίσης εφαρμογή μπορεί να γίνει στα σπίτια που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο από «δημιουργημένη ενέργεια», η οποία προέρχεται από οτιδήποτε κινείται.

Η IBM το ονομάζει αυτό «λαϊκή εξουσία», και λέει ότι ένα ολόκληρο σπίτι, χώρος εργασίας, ακόμα και μια πόλη, τελικά θα είναι σε θέση να πάρει ενέργεια που θα δημιουργείται από κάποιον που τρέχει ή κάνει ποδήλατο, ή από την κίνηση του νερού μέσα από μια βρύση .


Η IBM δήλωσε επίσης ότι καθώς οι υπολογιστές μαθαίνουν καλύτερα τα likes και τα dislikes ενός χρήστη, θα είναι δυνατόν π.χ. «το τηλέφωνό σας, γνωρίζοντας ότι το αγαπημένο σας συγκρότημα έρχεται στην πόλη, να σας ενημερώσει για να κλήσετε εισιτήρια ή γνωρίζοντας ότι έρχεται χιονοθύελλα που θα επηρεάσει τα σχέδια του ταξιδιού σας να σας ειδοποιήσει για να αλλάξετε τα αεροπορικά σας εισιτήρια».
  
Η IBM θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή θα είναι πολύτιμη και στην ιατρική, καθώς θα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν κάποια άλλη δυσλειτουργία να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον τους.
O επικεφαλής του προγράμματος Κέβιν Μπράουν έχει αρχίσει να εφαρμόζει την τεχνολογία σε έναν συνάδελφό του που έπαθε εγκεφαλικό το 2009 και από τότε έχει χάσει την ικανότητα ομιλίας και έχει υποστεί παράλυση. Μέσω της συσκευής EPOC, με την οποία αισθητήρες εφαρμόστηκαν στο κεφάλι του, μπόρεσε μέσω ειδικού προγράμματος να κινήσει στην οθόνη έναν κύβο μόνο με τη σκέψη.
Η συσκευή αυτή δεν μπορεί ακόμη να βγει στο εμπόριο, ωστόσο η IBM ελπίζει ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον.
 ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου