Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Κάντε το όπως η Κύπρος


Σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου μετατρέπεται  η Κύπρος. Το γεγονός άλλαξε μονομιάς το κλίμα στις αγορές. Το Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου σημειώνει ανοδική πορεία, ενώ ο διεθνής επενδυτικός παράγοντας στρέφει πλέον το ενδιαφέρον του σε ένα νησί που μόλις πριν από λίγους μήνες αμφισβητούνταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά το πλεονέκτημα και βρίσκεται σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και μόνο η προοπτική της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο μέσω της Κρήτης στην Ευρώπη, προδιαγράφει τον σημαντικό ρόλο που θα έχει τα επόμενα χρόνια η Κύπρος.

Σημειωτέον ότι τους προηγούμενους μήνες επιχειρήθηκε, μετά την υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών, να εμφανισθεί ως «προβληματική» η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Οι διαρροές μάλιστα περί επικείμενης επιτήρησης, εντάθηκαν μετά από την επίσκεψη στη Λευκωσία κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ακριβώς εκείνη τη κρίσιμη στιγμή, όπου τα δημοσιεύματα σχεδόν προεξοφλούσαν την επέμβαση του μηχανισμού στήριξης, η αντιπολίτευση ξεπερνώντας τις διαφορές με την μονοκομματική κυβέρνηση του ΑΚΕΛ,  στήριξαν ουσιαστικά την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια να στραφεί στη Μόσχα και να ζητήσει χαμηλότοκο δάνειο. Η ομοψυχία και η συναίνεση των πολιτικών ματαίωσε τα σχέδια.
Έτσι η Κύπρος έφθασε στην επίτευξη του στόχου. Με στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, με λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς και πάνω απ’ όλα με τη συνεργασία όλων-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- των πολιτικών δυνάμεων. Και ιδιαίτερα-κι αυτό έχει τη σημασία του- του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού, του οποίου ο ηγέτης του Νίκος Αναστασιάδης, προτίμησε να βάλει στην άκρη το στενό κομματικό συμφέρον προκειμένου η Κύπρος να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Την ίδια ώρα που στην Αθήνα οι πολιτικές δυνάμεις είναι διχασμένες, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αποτελεί προτεραιότητα στις ατζέντες των ηγετών τους, ακριβώς την ίδια ώρα στη Κύπρο επιβραβεύεται η πολιτική ωριμότητα του πολιτικού κόσμου. Γιατί αν δεν υπήρχε η συναίνεση ο θησαυρός- για τον οποίον πανηγυρίζουν οι Κύπριοι και ο Ελληνισμός- θα ήταν ακόμα στο βυθό του οικοπέδου με αριθμό 12. Μήπως, όμως, είναι η στιγμή να ακολουθήσουμε το δρόμο που άνοιξε θαρραλέα η Κύπρος με την ΑΟΖ; Μήπως παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα και οι Έλληνες να αποκτήσουμε ένα νέο όραμα μια νέα Εθνική Ιδέα;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου