Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκε ο διάδοχος του Πούτιν


Η απόφαση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να επιλέξει τον Βλάντισλαβ Σουρκόφ για το αξίωμα του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, ήταν μια κίνηση με προφανή πολιτική σημειολογία.

Σε μια εποχή κατά την οποία το σύστημα εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν βάλλεται πανταχόθεν, προωθείται σε καίριο πόστο ο Σουρκόφ, για τον οποίο τα ρωσικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ έχουν αφιερώσει στο παρελθόν χαρακτηρισμούς όπως «Μακιαβέλι» και «Ρασπούτιν».
Θέλοντας να καταδείξουν τον κεντρικό ρόλο του στο παρασκήνιο, πίσω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και την πρωταγωνιστική παρουσία του στην οικοδόμηση του συστήματος εξουσίας που διαδέχτηκε το καθεστώς Γιέλτσιν, πριν από περίπου μια δεκαετία.
Ο Σουρκόφ ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου, και θεωρείται ο τρίτος ισχυρότερος άνθρωπος της Ρωσίας, μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, ο Μιχαήλ Προχόροφ, Ρώσος μεγιστάνας ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις προεδρικές εκλογές του 2012, κατηγόρησε δημοσίως τον Βλάντισλαβ Σουρκόφ, ότι ευθύνεται για τη δυστοκία προώθησης μεταρρυθμίσεων και του εν γένει εκδημοκρατισμού του ρωσικού πολιτικού συστήματος.
Πλέον, ο Βλάντισλαβ Σουρκόφ βγαίνει από τις σκιές. Προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει στο πρόσωπό του, εκείνον ο οποίος έχει τις περισσότερες ικανότητες για να τον διαδεχθεί. Μελλοντικά, φυσικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου