Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Β.Μπαλάφας - Αρθρογραφία - Σοβαρότητα υπό το μηδέν - Μια χαμένη ευκαιρία


Σοβαρότητα υπό το μηδέν
Και να θέλει τελικά κανείς ν’ αγιάσει, μέρες που είναι, τελικά δεν μπορεί. Και να θέλεις να γράψεις δυο – τρεις γραμμές με πιο ήπιο περιεχόμενο, είναι αδύνατο. Μέσα σε μια εβδομάδα συνέβησαν τόσα εξοργιστικά που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδα, θα είχαν γραφτεί με πομπώδεις τίτλους, θα είχε βουίξει ο τόπος όλος. Θα είχαν ανέβει διάφοροι στα κεραμίδια, θα γινόντουσαν ειδικές εκπομπές, θα υπήρχαν live συνδέσεις και μαραθώνιοι ζωντανών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Αντιθέτως, είτε πέρασαν στα «ψιλά», είτε αντιμετωπίστηκαν χλιαρά και ελαφρά, είτε – ακόμα χειρότερα – θάφτηκαν κανονικά.


Στην αρχή της εβδομάδας είχαμε τις απίστευτες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στους «Νέους Φακέλους». Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ειλικρίνειας ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατακεραύνωσε θεμελιώδεις επιλογές του Παπανδρέου όσο ήταν Πρωθυπουργός και του ιδίου που συμμετείχε στην κυβέρνησή του. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ ήταν ουσιαστικά ύποπτος, αφού έπρεπε «να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό». Στη συνέχεια είπε ότι «δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει». Για να κλείσει με δύο τραγικές διαπιστώσεις. Πρώτον, λέγοντας ότι «υπάρχουν 4 εκ. Έλληνες στη φτώχεια και τα υπόλοιπα 7 εκ. είναι μέσα σε μία πολύ μεγάλη αγωνία, κυρίως η μεσαία τάξη της χώρας, ότι καταρρέουμε». Δεύτερον, δίνοντας χαριστική βολή προς τον Παπανδρέου, τόνισε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έφτιαξε μια κυβέρνηση κάνοντας υπουργούς τους υπαλλήλους και τους φίλους του !

Όσοι τα λέγαμε αυτά την τελευταία διετία, δεχόμασταν αναθέματα. Μας έλεγαν συνωμοσιολόγους, φαντασιόπληκτους, μας χαρακτήριζαν «εχθρούς της χώρας», μας έλεγαν φανατικούς, οπαδούς, μας έλεγαν ότι θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα και ότι μόνο η «δημοκρατική» παράταξη μπορούσε να κρατήσει σταθερά το τιμόνι για να μην πέσουμε στα βράχια. Τώρα, τα ίδια πράγματα ψελλίζουν και οι ίδιοι, διεκδικώντας όμως κατά έναν γκεμπελίστικο τρόπο την πατρότητα αυτών των επισημάνσεων. Μερικοί, ευτυχώς λίγοι, έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποδόμηση του Χρυσοχοΐδη, μέχρι να τα πει και κάποιος επόμενος.

Λίγες μέρες μετά, ήρθε η απίστευτη υπόθεση με την απόφαση δαπάνης του Υπουργείου Πολιτισμού για «την προμήθεια από το ΥΠΠΟΤ συσκευής κινητού τηλεφώνου iPhone 4S, για τον κ. Γερουλάνο», κόστους 700 ευρώ. Μετά τον γενικό ξεσηκωμό, ο υπουργός ανακάλεσε την απόφαση που είχε ήδη δημοσιευτεί και δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το δικό του κινητό. Δηλαδή την εισήγηση για την αγορά την έκανε κάποιος «γαλαντόμος» διευθυντής για να ευχαριστήσει τον πολιτικό του προϊστάμενο ; Σοβαρότητα υπό το μηδέν.

Πριν προφτάσουμε να ανασάνουμε, ήρθαν τα νέα από τη Γερμανία. Η εταιρεία «Ferrostaal», των γνωστών υποβρυχίων, παραδέχθηκε ότι έδωσε μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά υποβρυχίων το 2000. Σύμφωνα με όσα εξέτασε το δικαστήριο, τα 36 εκ δόθηκαν στην Ελλάδα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να υποδεικνύει κάποιον μεσάζοντα που θα κανόνιζε να πάρει τη σύμβαση η «Ferrostaal». Και υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα άνθρωποι που συνεχίζουν να εμπλέκουν άλλους πολιτικούς χώρους σε αυτή την υπόθεση. Σοβαρότητα υπό το μηδέν.

Και τέλος, για να έρθουμε και στα εντός νομού, είχαμε την πρώτη συνέντευξη τύπου του κ. Μπεγλίτη ως εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΜΕ της Κορινθίας, αυτά τα ΜΜΕ που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «Άγρια Δύση». Ο πρώην υπουργός, με ισχυρή δόση αυτοκριτικής, επιχείρησε έναν απολογισμό διετίας και μάλλον τα ΜΜΕ, που τόσο πολύ έχει κατηγορήσει, του φέρθηκαν εξαιρετικά ήπια στις ερωτήσεις τους, «με το γάντι» που λέμε.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, πώς να «αγιάσει» κανείς ; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου θα αφήσουν τους πολίτες να κάνουν ήρεμα γιορτές. Αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα άλλο, τουλάχιστον ας προσφέρουν για λίγο τη σιωπή τους στον πολύπαθο κόσμο για να αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο 2012, όπως λένε οι ίδιοι ότι θα είναι και αυτό το έτος.

Μια χαμένη ευκαιρία
Έψαξα να βρω άλλο όμοιο συμβάν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αυτό του «απολογισμού διετίας» του κ. Μπεγλίτη, αλλά δεν τα κατάφερα. Να γίνει δηλαδή συνέντευξη τύπου από άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική του Περιφέρεια, προκειμένου να αναλύσει το έργο και τις παρεμβάσεις του κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Παπανδρέου.

Ομολογουμένως τιμά τον κ. Μπεγλίτη η συγκεκριμένη κίνηση, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους πολιτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Τολμηρή επιλογή, «επιθετική» κίνηση, που δείχνει ότι ο π. υπουργός υποστηρίζει μέχρι κεραίας τις θέσεις του. Χάθηκε όμως μια μεγάλη ευκαιρία γιατί μπορούσαν να ξεκαθαριστούν μεγάλα θέματα που και ο ίδιος χειρίστηκε προσωπικά.

Δεν δόθηκε απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο πρώην Α/ΓΕΣ κ. Φράγκος σχετικά με την επιδίωξη διάλυσης μειζόνων στρατιωτικών σχηματισμών. Δεν δόθηκε απάντηση για τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Τρίψας από το περιοδικό «Επίκαιρα» για την πρόθεση χρήσης αλεξιπτωτιστών με πολιτικά ρούχα για καταστολή ταραχών από τις διαδηλώσεις. Δεν δόθηκαν απαντήσεις για την απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος που και ο ίδιος φοβόταν. Δεν εξηγήθηκε γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια μεταβολή στα όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος πριν τον Οκτώβριο του 2009, όντας στην αντιπολίτευση, σε σχέση με όσα ακολούθησαν, σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, θεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και διάφορα άλλα. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία που δυστυχώς χάθηκε.

Δεν προχωρά τίποτα
Τα αποτελέσματα του πολιτικού παραδόξου που βιώνει η χώρα από την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο και μετά είναι πλέον εμφανή και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Παπανδρέου, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να παραιτηθεί και στη συνέχεια να παραδώσει την εξουσία στον κ. Παπαδήμο, έχει οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αλαλούμ και σε μια απόλυτη κυβερνητική ακινησία.

Το μόνο που προχωρά στη χώρα είναι η συνεχής επιβολή νέων φόρων και η όλο και μεγαλύτερη περικοπή των εισοδημάτων των πολιτών, κυρίως των μικρομεσαίων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε κώμα.

Τα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, είτε προετοιμάζοντας τις υποψηφιότητές τους, είτε διαλέγοντας στρατόπεδο για να καταταγούν. Πολλή θεωρία, πολλά όμορφα λόγια, όψιμη συμπαράσταση στο λαό και την ίδια ώρα χάνονται 3,4 δισ. ευρώ κρίσιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που θα ανακούφιζαν τους ανέργους.

Η χώρα πρέπει να πάει το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Όλα τα άλλα, απλώς θα μεγεθύνουν συνεχώς το ήδη τεράστιο πρόβλημα. 


Βασίλειος Μπαλάφας 
vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com


Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 24 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου