Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης κάλτσας!

Συνήθως τέτοια εποχή πάνω από το τζάκι υπάρχουν οι κατακόκκινες Χριστουγεννιάτικες κάλτσες…
Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε την ιστορία της κάλτσας; Ευκαιρία να την μάθουμε!




Υπήρχε κάποτε ένας ευγενικός και καλόκαρδος κύριος όπου η γυναίκα του είχε πεθάνει από βαριά αρρώστια και τον είχε αφήσει απογοητευμένο με τρεις κόρες να μεγαλώσει…


Αφού έχασε όλα του τα χρήματα, η οικογένειά του χρειάστηκε να μετακομίσει σε μια χωριάτικη καλύβα, ενώ οι τρεις του κόρες έκαναν μόνες τους το μαγείρεμα, το ράψιμο και το καθάρισμα του σπιτιού.

Όταν ήρθε ο καιρός να παντρευτούν οι κόρες, ο πατέρας έπεσε σε μεγαλύτερη κατάθλιψη εφόσον οι κόρες του δεν θα έβρισκαν να παντρευτούν χωρίς προίκα. Μία νύχτα ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος τύχαινε να γνωρίζει την απελπιστική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο πατέρας, σταμάτησε στο σπίτι του. Κοίταξε μέσα από το παράθυρο και είδε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν πάει για ύπνο.

Αμέσως παρατήρησε τις κάλτσες των κοριτσιών που κρέμονταν στο τζάκι. Και τότε του ήρθε η έμπνευση να πάρει από το πουγκί του τρία μικρότερα πουγκιά με χρυσό, και να τα πετάξει με προσοχή από την καμινάδα έτσι ώστε να πέσουν μέσα στις κάλτσες.

Έτσι και έγινε…

Το επόμενο πρωί που ξύπνησαν οι κόρες, έκπληκτες αντίκρισαν τις κάλτσες τους να περιέχουν χρυσάφι. Έτσι ο ευγενής πατέρας τους θα κατάφερνε να δει τις κόρες του να ζουν ευτυχισμένες και να έχουν επιτέλους μία καλή ζωή.

Το έθιμο συνεχίζεται στις μέρες μας, σε πολλές χώρες, έχοντας βέβαια και μερικές παραλλαγές.


himaira

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου