Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ο Πούτιν έγινε εμμονή για τη Δύση


Τις ημέρες των φετινών Χριστουγέννων, εκτός από… προφυλακίσεις ηγουμένων, έχουμε και διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Ρωσία, φυσικά, και με φόντο τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κυρίως όμως ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Εκεί όπου ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ρωσίας, ετοιμάζεται να επανέλθει στο Κρεμλίνο, διαδεχόμενος στον Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στο αξίωμα του Προέδρου.

Κάπως έτσι, τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, διάνθισαν τις εικόνες κατάνυξης από τη Βηθλεέμ και άλλα σημεία του κόσμου στα οποία γιορτάστηκε η Γέννηση του Θεανθρώπου, με τα στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στη Ρωσία, κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι διαδηλωτές, υποκινούμενοι από… bloggers, και οργανωμένοι μέσω των κοινωνικών δικτύων μιλούν κατά της διαφθοράς στη σύγχρονη Ρωσία, και ζητούν δίκαιες εκλογές. Για τώρα και για το μέλλον. Κυρίως όμως, ζητούν την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία.
Στην πολιτική βέβαια, όπως και στη ζωή, σχεδόν τα πάντα είναι θέμα timing. Οι φωνές αμφισβήτησης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η δική του Ρωσία καταφέρνει να στέκεται όρθια παρά την παγκόσμια κρίση, και να πολλαπλασιάζει τους θύλακες παρεμβατικότητας της σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη και την ευρωζώνη ετοιμάζεται να δανείσει η Μόσχα, και μάλιστα με προτροπή των ίδιων των Βρυξελλών.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η επανεκλογή Ομπάμα αμφισβητείται, και θα επιτευχθεί μονάχα λόγω της εξόφθαλμης έλλειψης αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων στοιχίζεται πίσω από τον Πούτιν, ως ηγέτη μακράς πνοής.
Κυρίως όμως, ηγέτη της εθνικής μνήμης, καθώς όσο κι αν προσπαθούν οι φιλο-δυτικοί διοργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, οι Ρώσοι δεν ξεχνούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκείνος ο οποίος τους επέτρεψε να ανακτήσουν την εθνική αξιοπρέπειά τους.
Να αφήσουν πίσω τους τα δύσκολα και ατιμωτικά χρόνια της διακυβέρνησης Γέλτσιν. Να ξεχάσουν τη διαχείριση του τέλους της Σοβιετικής Ένωσης από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος… εξαργύρωσε τον ιστορικό ρόλο του με διαφημίσεις ακριβών εταιρειών.
Σε μια εποχή προχωρημένης ένδειας ηγετών, η Ρωσία έχει ηγέτη. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα η Δύση. Του Μπαράκ Ομπάμα και της «παιδικής χαράς» της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου