Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ «Η Τουρκία απειλεί όλο τον κόσμο: Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ...»


Ο Πατρίκ Ντεβετζιάν (φωτό Le Figaro.

Ο Πατρίκ Ντεβετζιάν (φωτό Le Figaro.


Η Τουρκία "απειλεί όλο τον κόσμο" και "δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και οικονομικής ανάκαμψης της Γαλλίας, Πατρίκ Ντεβετζιάν, με αφορμή τις οργισμένες τουρκικές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων."Η Τουρκία είναι μια χώρα που απειλεί όλο τον κόσμο", δήλωσε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
«Η Τουρκία μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο απείλησε πάνω από επτά χώρες: πιστεύετε ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος συμπεριφοράς στις διεθνείς σχέσεις;», αναρωτήθηκε ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, αναφέροντας μεταξύ των χωρών, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ.
"Πιστεύω πολύ στην τουρκική κοινωνία των πολιτών. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία έχει ένα λαμπρό Νομπελίστα, όπως τον Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), τον διώκει γιατί λέει ότι η αρμενική γενοκτονία είναι γεγονός", πρόσθεσε.
Δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα η Τουρκία
"Στη χώρα μας ζητούμε να σταματήσει η Τουρκία την προπαγάνδα της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας", τόνισε ο Ντεβετζιάν.
"Ο νόμος αυτός δεν είναι νόμος ιστορικής μνήμης. Δεν περιορίζεται στην υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων. Είναι ένας νόμος που τιμωρεί τον κατάφωρο αρνητισμό. Η λέξη κατάφωρος έχει τη σημασία της γιατί δεν εμποδίζει τον πνευματικό διάλογο", πρόσθεσε υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, το οποίο μετά την έγκριση του κοινοβουλίου, πρέπει να εγκριθεί και από τη γερουσία για να ισχύσει ως νόμος.
"Είναι μια πολιτική πράξη: τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και να εμφανιστεί ως μια χώρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος αυτός επιτρέπει να αποκαλυφθεί η στάση της στη διεθνή σκηνή και δείχνει σαφώς ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε ο Ντεβετζιάν.
Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και ανακοίνωσε πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας της με την Γαλλία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου