Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

"Το φαινόμενο της "έκτης αίσθησης" υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων", υποστηρίζει μια νευροεπιστήμονας στο Σίδνεϊ....



Μετά από πενταετή μελέτη παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο άνθρωποι μπορούν να "συντονίσουν" τις λειτουργίες του νευρικού τους συστήματος, χωρίς να έχουν καμία οπτική ή σωματική επαφή μεταξύ τους.

Η Τρίσα Στράτφορντ, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, προσπάθησε να εξηγήσει επιστημονικά τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν εγκεφαλικά, κάτι που συμβαίνει ακόμη κι όταν ερωτεύονται!

"Είναι σαν εγκεφαλικό...chatting"!

Στις έρευνές της συμμετείχαν 30 εθελοντές των οποίων καταγράφονταν οι ακριβείς αντιδράσεις τους, τη στιγμή που οι εγκεφαλικές λειτουργίες του ενός, εναρμονίζονταν με αυτές του άλλου. "Για να χρησιμοποιήσω πιο σύγχρονη ορολογία, θα πω ότι ήτ��ν σαν να έκαναν chat οι εγκέφαλοί τους", είπε χαρακτηριστικά η δρ Στράτφορντ!

''Ήταν πολύ συναρπαστικό. Τη στιγμή που οι δύο εγκέφαλοι γίνονται ένας, υπάρχει ένα τμήμα που ονομάζεται βρεγματικός λοβός, που παρουσιάζει υπερβολική δραστηριότητα. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, θεωρώ ότι μπορούμε πράγματι να "διαβάσουμε" το μυαλό του άλλου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Είναι σαν να έχουμε μία έκτη αίσθηση'', προσθέτει!

Πώς έγινε η έρευνα

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τοποθετήθηκαν ηλεκτρόδια γύρω από το κεφάλι των εθελοντών για να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα σε τέσσερεις διαφορετικούς τομείς. Παράλληλα η καρδιά τους ελεγχόταν με ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Τα ηλεκτρόδια που παρακολουθούσαν τις δραστηριότητα του εγκεφάλου, κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα κατά τη στιγμή της " πνευματικής ευθυγράμμισης'', στο τμήμα του εγκεφάλου όπου θεωρείται ότι είναι η έδρα της "φαντασίας"!

"Δεν υπάρχει τίποτε ανεξήγητο μεν, αλλά..."

Η δρ Στράτφορντ δεν βρίσκει τίποτε "ανεξήγητο" στη διαδικασία αυτή, αλλά αναγνωρίζει πως ο,τιδήποτε άγνωστο και νέο στον χώρο της μελέτης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει "μεταφυσικές" παρερμηνείες! "Πιθανότατα όταν συντονιστούμε εγκεφαλικά με κάποιον, μπορούμε να "διαβάζουμε" τις σκέψεις του", χρησιμοποιώντας την "έκτη αίσθηση" σε συνδιασμό με αυτό που γενικά ονομάζουμε "φαντασία", λέει.

Οσο για το πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, συμβουλεύει: "Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο, συγκέντρωση και προσπάθεια για να το καταφέρουν αυτό. Θα πρέπει να δώσουμε την απόλυτη και αμέριστη προσοχή μας στο άτομο με το οποίο επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον τρόπο".

Ωστόσο παραδέχεται πως υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν να "διαβάσουν" τους άλλους χωρίς καμία προσπάθεια. "Με έναν τρόπο που μένει να ερευνηθεί, κάποιοι επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία των άλλων, μόνο με την παρουσία τους", λέει.



http://topeiraxtiri.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου