Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΟΝΝΕΔ Debate – Δημόσιο Χρέος: Διαγραφή ή Διαχείριση;


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο από τη σειρά θεματικών debates της ΟΝΝΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του OpenPlace (Μεσογείων 15). 
Το θέμα του debate ήταν «Δημόσιο Χρέος: Διαγραφή ή Διαχείριση;» και ο στόχος ήταν να συζητηθεί το κρίσιμο αυτό θέμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας και να παρουσιαστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πρόβλημα.
Για το λόγο αυτό κλήθηκαν ως ομιλητές δύο γνώστες της κατάστασης, με διαφορετικές ωστόσο απόψεις για το ζήτημα του δημόσιου χρέους και το πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί: ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, και ο κ. Λεωνίδας Βατικιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του ντοκιμαντέρ Debtocracy (debtocracy.gr). 

Η τοποθέτηση του κ. Βατικιώτη βασίστηκε στην άποψη του πως το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να αποπληρωθεί για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή οδηγεί την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση και αναστέλλει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που θα επιτρέψουν την αναδιανομή. Δεύτερον, επειδή το δημόσιο χρέος αποτελεί μέσο για την άσκηση πολιτικών παρεμβάσεων στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, που αναιρούν τις διαφορετικές ιδεολογικές και προγραμματικές προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων. 

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους που παρουσίασαν πρόσφατα οι διεθνείς εταίροι της χώρας, η οποία καταδεικνύει ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους και ως αναγκαία τη διαχείριση του. Τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους στη βάση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και πως η διαχείριση του χρέους πρέπει να γίνει μέσα από πολιτικές για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. 

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ερωτήσεις στο διάλογο που ακολούθησε τις τοποθετήσεις των δύο ομιλητών και να εκφράσουν την άποψη τους σχετικά με το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης, με την ανάταση σχετικών καρτών (υπέρ ή κατά). 

H εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.onned.gr/live

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου