Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο Λαλιώτης επιστρέφει


Το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Κώστα Λαλιώτη, θυμίζει υπερβολικά… άνοστο φαγητό. Το «πολιτικό παιδί» του Ανδρέα Παπανδρέου, που στοίχειωσε για πολλά χρόνια τις στρατηγικές των αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ, και κατήργησε τις προφανείς διαφορές ανάμεσα στην επικοινωνία και την προπαγάνδα, ταυτίζοντάς τις δυο έννοιες, έχει επιλέξει συνειδητά να απέχει από τα εσωκομματικά δρώμενα.

Όχι πρόσφατα και εσχάτως, αλλά μετά το 2004, και τις χαμένες εκλογές που επέτρεψαν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή να ανέλθουν στην εξουσία. Ακόμη όμως και σε εκείνη την αναμέτρηση, η παρουσία του Κώστα Λαλιώτη σε πρώτο πλάνο, έμοιαζε περισσότερο με «αναγκαίο κακό», καθώς λειτούργησε παράλληλα με το στενό επιτελείο του τότε νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Στελεχών μπολιασμένων με τελείως διαφορετική νοοτροπία από το άλλοτε «θείο βρέφος».
Είχε προηγηθεί, η σφοδρή σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος τον εκπαραθύρωσε από τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας στο αξίωμα τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο Λαλιώτης κατήγγειλε συμφέροντα και ξένες δυνάμεις, έγραψε βιβλίο για την «Πυξίδα» του ΠΑΣΟΚ, προτίμησε ωστόσο να μην συνεχίσει να δίνει μάχες που έμοιαζαν εκ των προτέρων χαμένες.
Ανά διαστήματα, και ειδικά μετά την επώδυνη ήττα των εκλογών του 2007, η γεμάτη πολιτικούς συμβολισμούς και εκτόπισμα φυσιογνωμία του, σεργιάνιζε στην Ιπποκράτους, ενώ βρήκε έναν κοινό τόπο με τη (βιολογική) οικογένεια Παπανδρέου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο ίδρυμα που φέρει το όνομα το ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε, ουδέν το συνταρακτικό.
Σήμερα, που το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μάλλον τις πλέον κρίσιμες στιγμές της ιστορικής διαδρομής του, με προφανή αποξένωση από κοινωνικές ομάδες και πολίτες που το πίστεψαν, το στήριξαν και το ακολούθησαν επί σειρά ετών, ο Κώστας Λαλιώτης επιχειρεί τη δική του «επιστροφή».
Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, επικοινώνησε χθες με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα, στέλεχος με τη δική του σημειολογική διαδρομή στο Κίνημα, και του επεσήμανε ότι η «αλλαγή πορείας» που παρατηρείται στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, με αιχμή τους εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών, έπειτα από τις σχετικές παρεμβάσεις του νέου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκη Βορίδη, δεν θα πρέπει να… πάει χαμένη για την Ιπποκράτους.
Η συλλογιστική Λαλιώτη είναι απλή, και αρκούντως ρεαλιστική. Η εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο, είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται του πυρήνα της κοινωνικής υπόστασης του ΠΑΣΟΚ. Αν εμφανιστεί ένα στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ να πετυχαίνει μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, ό, τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλούς μήνες, οι επικοινωνιακές εντυπώσεις θα λάβουν χαρακτήρα τσουνάμι. Με… όχθη την Ιπποκράτους.
Αντιθέτως, ο Κώστας Λαλιώτης φαίνεται να δείχνει τον δρόμο των «μπαλωμάτων», που κρίνονται απαραίτητα, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώσει πολιτικά. Η ανάκαμψη αποτελεί ακόμη μακρινή και αβέβαιη προοπτική, κάτι που τα πολιτικά κύτταρα του Κώστα Λαλιώτη το αντιλαμβάνονται πλήρως.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου