Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το “πολιτικό διαζύγιο” Γιώργου-Βενιζέλου


Δεν συνιστά φυσικά καινούρια διαπίστωση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιθανότατα «ασφυκτιά» σε πολιτικό κοστούμι που δεν συνεπάγεται και την αντίστοιχη πρωτοκαθεδρία στην ιδεολογική γειτονιά του. Είναι ωστόσο αρκετά έμπειρος πλέον, για να μην κάνει απότομες κινήσεις.

Όντας ένας από τους πλέον ευφυείς και κατηρτισμένους Έλληνες πολιτικούς, είδε το ΠΑΣΟΚ να μην τον προτιμά το 2007, και να εμπιστεύεται εκ νέου την ηγεσία του στον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν έκανε το βήμα της εξόδου, παρέμεινε στο (κατά τον Ευάγγελο Αβέρωφ) «μαντρί», και σήμερα βρίσκεται και πάλι στη θέση του «καταλληλότερου». Για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, και να εξασφαλίσει πρωτίστως την ενότητα ενός πολυσυλλεκτικού Κινήματος που υπήρξε επί σειρά ετών πλειοψηφικό ιδεολογικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν βιάζεται, και το δείχνει. Έχει αφοσιωθεί στη «εθνική αποστολή» της κυβέρνησης Παπαδήμου, και το δείχνει. Επιπροσθέτως, έχει βρει μια προσωπική αλλά και πολιτική ισορροπία με τον Γιώργο Παπανδρέου, που του επιτρέπει να προσδοκά ότι η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει με συγκρουσιακές διαδικασίες.
Παράλληλα ωστόσο, ο ίδιος όπως και κάθε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία, ή έστω έναν κεντρικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις, κατανοεί ότι οφείλει να προχωρήσει εγκαίρως στο δικό του αφήγημα. Το οποίο, θα συνιστά μια μικρή ή μεγάλη ρήξη με την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου.
Το «πολιτικό διαζύγιο» Βενιζέλου-Παπανδρέου λοιπόν, φαίνεται ότι ξεκίνησε ως εσωκομματική διαδικασία, χθες. Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών, πήρε το έναυσμα από την αγωνιώδη ερώτηση της Ελπίδας Τσουρή για το τι μέλλει γενέσθαι, και… πάτησε το κουμπί.
«Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία, και να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μπλοκ προόδου», ήταν η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που συζητήθηκε και ξεχώρισε.
Η έμφαση δίνεται σε δυο σημεία: «Να ξανασυναντηθεί», σημαίνει ότι σήμερα… έχει χάσει τον δρόμο του προς αυτό το ραντεβού με την κοινωνία. «Να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μπλοκ προόδου», σημαίνει ότι σήμερα είναι… μικρό. Και μάλλον η πρόοδος αναζητείται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου