Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Με γενναίο «κούρεμα» του χρέους από την ATEbank η σωτηρία της ΕΑΣ Λάρισας


Διαγραφή χρέους που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αγγίξει και το 100% με αντάλλαγμα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Λάρισας πλην των παραγωγικών δραστηριοτήτων αναμένεται να έλθει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ Ένωσης και τράπεζας μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

Με τα χρέη της Ένωσης κυρίως σε δάνεια να φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, η βιωσιμότητα της Οργάνωσης υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθη και η πρωτοβουλία από τους προέδρους των Ενώσεων Βόλου και Λάρισας, Νικήτα Πρίντζου και Σπύρου Τσικρίκα αντίστοιχα, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τη γέννηση ενός μεγάλου και βιώσιμου συνεταιρισμού.
Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση κινείται και ο νέος νόμος Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς που πρακτικά δίνει σε μεγάλο βαθμό όλα τα εχέγγυα για το παραπάνω εγχείρημα.
Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη του στόχου της πανθεσσαλικής Ένωσης παραμένουν τα χρέη που «σφίγγουν» ως θηλιά στο λαιμό όλες τις Ενώσεις εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όπως αυτή του Βόλου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λαρισινής Ένωσης η οποία καλείται λόγω των μεγεθών αλλά και της περιοχής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια συγχώνευσης.
Ήδη η διοίκηση της Λαρισινής Ένωσης έχει αναθέσει σε μεγάλο γραφείο την εκπόνηση μελέτης που πρακτικά θα αποτελέσει και τον «οδηγό» για το πώς θα μπορέσει η Οργάνωση να βγει από την οικονομική κρίση.
Απαραίτητη προϋπόθεση και πρακτικά δεδομένη… αναγκαιότητα είναι η ρύθμιση των χρεών προς την ΑΤΕbank όπου είναι υποθηκευμένο το σύνολο της περιουσίας της Ένωσης.
Οι Λαρισαίοι συνεταιριστές έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες με τους τραπεζίτες προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή». Στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση στην πλέον δύσκολη θέση μάλλον βρίσκεται η τράπεζα η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους γιατί σε διαφορετική περίπτωση (εάν π.χ. η ΕΑΣ τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης) οι συνέπειες για την ίδια θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Έτσι, πρωτοκλασάτα οικονομικά στελέχη της Ένωσης εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση του “master plan” που θα διαβιβαστεί στη διοίκηση της τράπεζας (περί τα μέσα Δεκεμβρίου), θα ακολουθήσουν εντός του Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις για την οριστική λύση του προβλήματος του χρέους.
Με το «κούρεμα» να θεωρείται δεδομένο, αυτό που απομένει να δούμε είναι το ύψος του αλλά και τα ανταλλάγματα.
Και βέβαια ουδείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλες οι παραπάνω διεργασίες και ζυμώσεις θα διεξάγονται σε μία κρίσιμη προεκλογική περίοδο για τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Απόστολος Ράιδος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου