Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

FT: Η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να επιστρέψει στις αγορές

G
Η ισχυρή ζήτηση, που εκδηλώνεται από τους επενδυτές για τα ομόλογα της Ελλάδας, αυξάνει τις πιθανότητες να μπορέσει η χώρα σύντομα να προσφύγει για χρηματοδότηση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησε χθες στο 7,8% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης στις αρχές του 2010, μετά την επιτυχή χθεσινή δημοπρασία 10ετών ιρλανδικών ομολόγων.
Σημαντικές ήταν οι μειώσεις και στις αποδόσεις των ομολόγων των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η υψηλή ζήτηση για το χρέος της περιφέρειας αντανακλά την αυξημένη διάθεση των επενδυτών για αγορά κρατικών ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις, καθώς και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο αξιόχρεο των οικονομιών της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, «βελτίωσε σημαντικά τις πιθανότητες να ακολουθήσει η Πορτογαλία το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να εξέλθει αργότερα στο έτος από το πρόγραμμα διάσωσής της και να μπορέσει η Ελλάδα σύντομα να βγει στις αγορές».
Η ζήτηση για αγορά των ιρλανδικών ομολόγων έφθασε στα 14 δισ. ευρώ, ενώ το Δουβλίνο αποφάσισε να διαθέσει ομόλογα αξίας 3,75 δισ. ευρώ. «Οι “αναδυόμενοι άγγελοι” της περιφέρειας της Ευρωζώνης προσελκύουν μεγάλη ζήτηση», δήλωσε ο Τσάρλι Μπέρμαν, επικεφαλής της τράπεζας Barclays για τις αγορές χρέους. Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων συνέπεσε με τις αυξημένες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναλάβει περαιτέρω δράση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,8% τον Δεκέμβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «κάτω αλλά κοντά στο 2%». «Αναμένουμε περισσότερα μέτρα πολιτικής από την ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει περαιτέρω τον αποπληθωρισμό. Τελικά, αυτό θα σημάνει ποσοτική χαλάρωση – αγορά κρατικού χρέους» δήλωσε επικεφαλής για τη στρατηγική επιτοκίων της τράπεζας BNP Paribas. Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε χθες στο 5,4% που είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων μειώθηκε στο 3,8% που είναι η χαμηλότερο από τις αρχές του 2010.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου