Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Wall Street Journal: "Χρεοκοπία της Ελλάδας"

Μας… αποτελείωσε η Wall Street Journal, η οποία σε άρθρο της αναφέρει ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι η κίνηση της Moody’s δεν αποτελεί έκπληξη τονίζοντας ότι οι αγορές κάνουν λόγο για χρεοκοπία. «Η Moody' s δεν λέει κάτι που δεν γνωρίζουν οι αγορές εδώ και πολύ καιρό. Πράγματι, το κεντρικό σενάριο, ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων δεν πρέπει να επωμισθούν τις απώλειες μοιάζει με παιδικό ανάγνωσμα σε σύγκριση με το συμπέρασμα που έχουν βγάλει εδώ και καιρό οι αγορές ότι είναι αναπόφευκτη η χρεοκοπία», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα μπορεί τουλάχιστον να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι η υποβάθμιση της Moody's θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», προσθέτει και το «σώζει» λίγο.

Το άρθρο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί κατά εννιά βαθμίδες μέσα σε μόλις 440 μέρες από την Moody's από την θέση Α1», τονίζοντας όμως ότι μπορεί να αναβαθμιστεί σύντομα αν ο ρυθμός σταθεροποίησης είναι γρηγορότερος από αυτόν που περιμένει ο οίκος.

Παρόμοια είναι και η εικόνα σε άρθρο των Financial Times, μόνο που το δημοσίευμα δεν κάνει λόγο για χρεοκοπία, αλλά αναδιάρθρωση. Όπως αναφέρεται «είναι σχεδόν αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s». «Τα διετή ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν αποδόσεις της τάξης του 15%, ποσοστό με το οποίο οι επενδυτές θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιη την αναδιάρθρωση», τονίζεται στο άρθρο.
 
madata

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου