Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Συλλήψεις δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών στην Τουρκία


Στην Τουρκία ενδέχεται να εξελιχθούν σε αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και μεγάλης μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου, οι συλλήψεις δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών, πολλοί προερχόμενοι από τον ιστότοπο Odatv στο πλαίσιο της υπό εκδίκαση υπόθεσης Εργκένεκον.
Ανησυχία για την ελευθεροτυπία και για τις συλλήψεις στην Τουρκία έχουν εκφράσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συλλήψεις ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου, δημοσιογράφος Σονέρ Γιαλτσίν, και άλλοι δύο συνάδελφοί του οδηγήθηκαν στη φυλακή, με την κατηγορία της ανάμειξης στην Εργκένεκον, συνωμοτική οργάνωση που απεργαζόταν την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν και τη δολοφονία διανοουμένων.
Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε πέντε συλλήψεις, ενώ έγιναν επιδρομές και κατ’ οίκον έρευνες εις βάρος 10 ατόμων.
Την Κυριακή προηγήθηκε η σύλληψη των δημοσιογράφων Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, που έχουν συγγράψει βιβλία με θέμα το τουρκικού παρακράτους.
Χθες, τουρκικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος τεσσάρων δημοσιογράφων του Odatv και του συγγραφέα Γιαλτσίν Κιουτσούκ, που τέθηκαν υπό κράτηση.
Την αντίδραση δημοσιογραφικών ενώσεων και ομοσπονδιών στην Τουρκία, έχουν προκαλέσει οι διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων, με αιχμή του δόρατος την κράτηση των Σενέρ και Σικ, οι οποίοι εκτός των άλλων έχουν ασχοληθεί και με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, μέντορα του Ταγίπ Ερντογάν.
Χθες αγανακτισμένος ο Τούρκος πρωθυπουργός, αρνήθηκε την κατηγορία ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο, λέγοντας ότι «είναι άδικο να μετατρέπουν τις συλλήψεις δημοσιογράφων σε εκστρατεία κατά της κυβέρνησης, η οποία εφάρμοσε μέτρα που ευνοούν την ελευθερία του Τύπου». Όμως, κάποιοι αμφισβητούν τα στοιχεία, πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι κατηγορίες εις βάρος των συλληφθέντων. «Πρόκειται για στοιχεία απόρρητα και μη ανακοινώσιμα», είπε ο εισαγγελέας Ζεκερίγια Οζ.

πηγή: www.mediasoup.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου