Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Γιατί τραύλιζε ο βασιλιάς: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τα μυστικά του τραυλίσματος

Στην καλύτερη ταινία της χρονιάς, σύμφωνα με τα Όσκαρ, βλέπουμε τον Βασιλιά Γεώργιο τον 6ο της Αγγλίας, να τραυλίζει από τεσσάρων ετών. Το τραύλισμά του χειροτερεύει όταν πρέπει να μιλήσει μπροστά σε κοινό ή σε άλλες καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Μιλά σωστά όταν παίζει με τα παιδιά του, όταν τραγουδά ή όταν δεν ακούει τα λόγια του.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα συμπτώματα αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας πάθησης πολύπλοκης όπως το τραύλισμα. Οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να κατανοούν τα αίτιά της και ελπίζουν να βρουν αποτελεσματική θεραπεία.

Οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι το τραύλισμα δεν οφείλεται σε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά στην έλλειψη κινητικού συντονισμού διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην παραγωγή του λόγου. Με απλά λόγια, κάτι χαλάει στην πολύπλοκη συνεργασία εγκεφάλου και σώματος που χρειάζεται για να κινηθούν οι μύες.

Το τραύλισμα ταλαιπωρεί περίπου το 5% των παιδιών και συνήθως αρχίζει στις ηλικίες δύο έως έξι ετών. Τα αγόρια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τραυλίζουν και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να τραυλίζουν και ως ενήλικοι. Το 755 των παιδιών σταματά να τραυλίζει με τη βοήθεια θεραπείας. Τα γονίδια φαίνεται πως παίζουν ρόλο τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις, ενώ τα ψυχολογικά τραύματα και το στρες δεν προκαλούν το πρόβλημα, αλλά το εντείνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου