Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Γ.Παπανικολάου: Ερώτηση για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων στο Διαδίκτυο

Σύμφωνα με την οδηγία 95/46/EΚ η απλή επίκληση από την κυβέρνηση ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι νόμιμος για την συγκέντρωση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων δεν επαρκεί, ενώ η Επιτροπή δηλώνει ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής σημειώνει η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κ. Β. Ρέντινγκ έπειτα από σχετικό ερώτημα που απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Παπανικολάου.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που αφορούν τα νομικά πρόσωπα δεν αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 95/46/EΚ, σύμφωνα με την οποία τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα περιορίζονται σε πληροφορίες που αφορούν φυσικά πρόσωπα.

Εξάλλου, η Επιτροπή επεσήμανε το 2010 στην Φινλανδία ότι η νομοθεσία της ενδέχεται να παραβαίνει κανόνες της ΕΕ, διότι δεν προστάτεψε φορολογικές πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα που δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης. Στη χώρα αυτή, τα προσωπικά δεδομένα των φορολογούμενων ήταν διαθέσιμα για το κοινό και συγκεντρώνονταν από επιχειρήσεις για εμπορικούς σκοπούς.

Στο ερώτημα του κ. Παπανικολάου σχετικά με την συμβατότητα ενός τέτοιου μέτρου με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η Επίτροπος σημείωσε πως όσον αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στη σχετική νομολογία, όπου αφενός, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει ευρεία ερμηνεία στην έννοια της ιδιωτικής ζωής και υποστηρίζει ότι οι δημόσιες πληροφορίες μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο της «ιδιωτικής ζωής» όταν συγκεντρώνονται και αποθηκεύονται συστηματικά σε φακέλους που τηρούν οι αρχές, ενώ, αφετέρου, στο πλαίσιο του άρθρου 6, αναγνωρίζει ότι τα φορολογικά θέματα είναι μέρος των αρμοδιοτήτων της δημόσιας αρχής.

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής σίγουρα αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα και προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ο στόχος αυτός όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για την ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση των στοιχείων των Ελλήνων πολιτών και για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας της ιδιωτικής ζωής, πόσο μάλλον όταν η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου αμφισβητείται» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου