Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το “δέος” μπροστά στα νέα μέτρα. Και οι διαψεύσεις

Giannis-Stournaras-Poul-Thomsen
Φρένο στα σενάρια περί λήψης νέων μέτρων επιχειρούν να βάλουν κυβέρνηση, ΔΝΤ και Κομισιόν, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Έκθεσης του Ταμείου, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- ζητούσε πρόσθετα μέτρα  6,7 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2016.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε χθες ότι  δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνο διαρθρωτικά, ενώ και η επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε στην ίδια γραμμή, σημειώνοντας ότι η όποια συζήτηση είναι πρόωρη. Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον, η Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, προσθέτοντας ότι η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Να υποβαθμίσει το θέμα που προκάλεσε με Έκθεση τεχνοκρατών της, για την ανάγκη αύξησης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε ενεργειακά προϊόντα, επιχείρησε και η Κομισιόν, με την εκπρόσωπο του αρμόδιου για φορολογικά θέματα επιτρόπου Σεμέτα να δηλώνει ότι δεν πρόκειται για δεσμευτικό αίτημα της Κομισιόν προς την Ελλάδα για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, αλλά για μια γενική Έκθεση που συντάσσει η Κομισιόν κάθε χρόνο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η οποία προβάλλει τις πανευρωπαϊκές τάσεις των φορολογικών συστημάτων, πρόκειται δηλαδή για μελέτη, για μη δεσμευτικό έγγραφο εργασίας.
Ωστόσο, στο μέτωπο των φόρων, παραμένει ανοικτό το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, συμφωνήθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει αφενός να βελτιώσει τις κλίμακες αφετέρου να διαπραγματευθεί με την Τρόικα με στόχο να χαμηλώσει ο πήχης των φόρων που πρέπει να βεβαιωθούν. Οι νέες βελτιώσεις θα αφορούν στα αγροτικά οικόπεδα εντός οικισμού και στα αγροτεμάχια. “Αγκάθι”,όμως, παραμένει η εισπραξιμότητα του νέου φόρου, με δεδομένο ότι η Τρόικα την εκτιμά στο 75% και ζητά βεβαίωση φόρων 3,8- 3,9 δισ ευρώ για είσπραξη 2,9 δισ ευρώ, ενώ η Αθήνα ανεβάζει τον πήχη στο 80% κάτι που σημαίνει ότι βεβαίωση φόρων θα πρέπει να περιοριστεί στα 3,5- 3,6 δισ ευρώ. Για να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της Τρόικας, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την καθιέρωση Ρήτρας εισπραξιμότητας, που θα οδηγεί σε αυτόματη μείωση της επιβάρυνσης (συντελεστών) στη διάρκεια του 2014, όσο επιτυγχάνεται ο στόχος είσπραξης.
Το σκεπτικό είναι ότι η Ρήτρα θα μπορούσε να προβλέπει πως εάν εισπραχθεί το 80% του ΦΑΠ έως το τέλος έτους, θα μειωθούν οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου. Ως εναλλακτική υπάρχει στο τραπέζι, αυτό το “κενό” των 200- 300 εκατ. ευρώ, λόγω διαφορετικής εκτίμησης εισπραξιμότητας, να καλυφθεί με άλλα μέτρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου