Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το παρασκήνιο της κόντρας κυβέρνησης-ΔΝΤ για τα νέα μέτρα

Giannis-Stournaras-Paul-Thomsen
Φωτιά στις σχέσεις υπουργείου Οικονομικών -ΔΝΤ βάζει η έκθεση Fiscal Monitor, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ταμείο και στην οποία γίνεται λόγος για την ανάγκη πρόσθετης προσαρμογής (δηλαδή πρόσθετων μέτρων) την περίοδο 2014-2016, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε 6,7 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τους αναλυτές της έκθεσης, το πρωτογενές ισοζύγιο για φέτος θα είναι θετικό, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή μέχρι το 2016, συμπεριλαμβανομένων παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση.
Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για πρόσθετες παρεμβάσεις 2% του ΑΕΠ τη διετία 2015-2016, ενώ στην έκθεση γίνεται αναφορά σε μέτρα 3,5% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι το 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί μέσα στο 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε άμεσα, “καρφώνοντας” μάλιστα το ΔΝΤ για τις λανθασμένες προβλέψεις του κατά την κατάρτιση του ελληνικού προγράμματος, ενώ επαναλαμβάνει ότι στην τελευταία επικαιροποίηση του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδας, η Τρόικα παραδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2013-2014.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση:

“Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.
Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με αυτό:
1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους.Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%).
2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας.Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).
3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.
Οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.

Οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένονται και πάλι στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια αξιολόγηση η οποία θα περιλαμβάνει και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο.
Σε δεύτερη φάση, την άνοιξη του 2014 θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος, με το ΔΝΤ, πάντως, να θεωρεί δεδομένο το νέο κούρεμα, αφού όπως αναφέρει στην έκθεσή του, “όλες οι προβλέψεις για το χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα (συμμετοχή του επίσημου τομέα) για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020”.

Κυβέρνηση και Τρόικα επιδιώκουν  μια “ήπια” διαπραγμάτευση με στόχο να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα αλλά ταυτόχρονα να κλείσουν τα όποια κενά εντοπίζονται το 2014 –λόγω και των ασφαλιστικών Ταμείων- στο πλαίσιο του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου