Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια ύφεσης

Giannis-Stournaras-Xristos-Staikouras
Υπό την αίρεση της Τρόικας τελούν τα μεγέθη του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για να…αλλάξει ξανά, σε 10 ημέρες, όταν και αναμένονται στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών. Τότε θα οριστικοποιηθούν οι εκτιμήσεις, αλλά και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων.

Σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη του 2014, το Προσχέδιο προβλέπει: επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης, μείωση της ανεργίας και πρωτογενές πλεόνασμα 6 φορές μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί φέτος.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2014 κατά 0,6% ενώ η ύφεση θα περιοριστεί φέτος στο 4%, μεταξύ άλλων λόγω της τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,6% έναντι 6,7% φέτος αλλά και της αύξησης κατά 5,3% των επενδύσεων, που φέτος μειώθηκαν κατά 5,9%.
Η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 26%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 2,840 δισ. ευρώ, όταν για φέτος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί πλεόνασμα 344 εκατ. ευρώ. Βασικές παράμετροι για την επίτευξη του πλεονάσματος του 2014 είναι η αύξηση των άμεσων φόρων κατά 2,1 δισ ευρώ, η μείωση των επιστροφών φόρου κατά 112 εκατ. ευρώ, η μείωση μισθών- συντάξεων κατά 133 εκατ. ευρώ, η μείωση των κονδυλίων για κοινωνική ασφάλιση- περίθαλψη κατά 2,7 δισ ευρώ.
Ωστόσο, στις προβλέψεις υπάρχουν αστερίσκοι, καθώς αναμένονται έσοδα 1 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (μέτωπο στο οποίο μέχρι σήμερα οι αποδόσεις κρίνονται φτωχές), με μέτρα και δράσεις που θα αξιολογηθούν από τη Τρόικα, ενώ και η Τρόικα θα αξιολογήσει και τις στοχευμένες παρεμβάσεις για τα Ασφαλιστικά Ταμεία που μελετώνται από το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να καλυφθούν τα “κενά” από την υποαπόδοση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, καθώς και τη λειτουργία του ΟΑΕΕ.
Γι’αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ του 2014, αρνήθηκε να δεσμευθεί, υποστηρίζοντας ότι είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και όλα αξιολογούνται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου