Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

 Δεν τα βρήκαν Ομπάμα – Ρεπουμπλικανοί για το χρέος

bohner
Άκαρπη αποδείχθηκε σύμφωνα με τους New York Times η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζον Μπένερ και ακόμη 17 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση για προσωρινή επέκταση του ορίου δανεισμού της οικονομίας των ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η εξέλιξη αυτή ασφαλώς και δημιουργεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς η κατάσταση στις ΗΠΑ μοιάζει οριακή.
Πάντως, οι επίσημες ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικακών βουλευτών εκφράζεται η άποψη πως οι συζητήσεις για το θέμα θα συνεχιστούν.
Ο μοναδικός από τους βουλευτλες που έκανε σχόλιο κατά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο ήταν ο βουλευτής της Βιρτζίνια Έρικ Κάντορ που μίλησε για «χρήσιμη συνάντηση» προσθέτοντας ότι «περιμένουμε συνέχιση των συζητήσεων σήμερα».
Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφέρει πως “έγινε μία καλή συζητηση. Δεν πάρθηκε οριστική απόφαση και θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις”.
Οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν διαπραγμάτευση για την άρση του “λουκέτου” στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την ίδια ώρα δήλωναν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε προσωρινή επέκταση του ορίου δανεισμού της οικονομίας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ δήλωσε πως “Θα διαπραγματευτούμε με τον Πρόεδρο Ομπάμα χωρίς προαπαιτούμενα, για να λήξει το “λουκέτο” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”.
Οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν λοιπόν την επέκταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής οικονομίας, αρκεί, όμως, ο Ομπάμα να διαπραγματευτεί το “λουκέτο”.
Ο Ομπάμα δέχθηκε εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών στον Λευκό Οίκο, ωστόσο, τελικά απέρριψε την πρότασή τους.
Η κατάσταση, πάντως, είναι οριακή, καθώς το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου για να ψηφίσει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να κηρύξουν στάση πληρωμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου