Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ποινή κάθειρξης 20 ετών επιβλήθηκε στον Άκη – 12 χρόνια στη Βίκυ Σταμάτη και την κόρη του πρώην υπουργού

Akis-Tsoxatzopoulos
Ποινή κάθειρξης 20 ετών επιβλήθηκε στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ 12 χρόνια είναι η απόφαση που έλαβε το δικαστήριο για τη σύζυγο του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη.
Η απόφαση για τον Άκη Τσοχατζόπουλο αποτελεί τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή που ήταν δυνατό να επιβληθεί.

Όσον αφορά τους άλλους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, επιβλήθηκαν 16 χρόνια κάθειρξη για τον Γιάννη Σμπώκο, 13 χρόνια για τον Γιώργο Σαπχατζίδη και την Ευφροσύνη Λαμπορούλου, και 12 χρόνια για τη Βίκυ Σταμάτη και τον Αστέριο Οικονομίδη.
Δώδεκα χρόνια επιβλήθηκαν και στην Αρετή Τσοχατζοπουλου, τη μοναδικήπερίπτωση όπου το δικαστήριο δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις των εισαγγελέων, που είχαν προτείνει 10 χρόνια κάθειρξης.
Από 10 χρόνια κάθειρξη έλαβαν η Ταλίτα Τσεκούρα, ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο Οράτιος Μελάς, ο Γιώργος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.
Τέλος, 6 χρόνια κάθειρξης επιδικάστηκαν στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκουντρούν Τσοχατοπούλου, τον Νίκο Καρατζά και τον Φώτη Αρβανίτη.
Ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από τη Δικαιοσύνη. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατηγορείτο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η ποινή του Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.
Εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, το δικαστήριο έκρινε ως ενόχους τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου και άλλους 18 κατηγορουμένους.
Δήμευση περιουσιακών στοιχείων
Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ , ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά που το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση.
Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:
«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».
Στη φυλακή ο Άκης
Στην φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνουν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν νωρίτερα.
Ο μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης θα αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.
Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση επί των αναστολών ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερη η Αρετή Τσοχατζοπούλου τονίζοντας ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και ότι η μητέρα της Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου είναι σοβαρά άρρωστη και δεν μπορεί να τα φροντίζει.
Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου